Lelet

Megfejtették egy 2800 éves medvecsontváz titkait Kínában

Egy 2800 éves medvecsontváz segítségével derült fény arra, hogy az ősidőkben Közép-Kínában medvéket szelídítettek, amelyeket később áldozati célra használtak - számoltak be kínai régészek Honan tartományi felfedezésükről.

2014.10.23 04:30MTI

A régészeket az úgynevezett dél-észak vízelevezetési, csatornaépító projekttel összefüggő egyik építkezéshez riasztották a csontváz gyors és szakszerű kiásása miatt. A fenevad Taoho településen talált maradványainak mentése során azután kiderült, hogy a medvét körültekintően temették el egy áldozati gödörbe, valamikor az időszámításunkat megelőzően legalább 800 évvel, a Nyugati Csou dinasztia idején.

A tartományi régészeti hivatal munkatársai szerint az alaposan megvizsgált csontvázból arra lehet következtetni, hogy ebben az időszakban már foglalkoztak a medvék szelídítésével. Céljuk pedig az volt, hogy idővel feláldozzák őket az őseik iránti tisztelet jeléül - mondta Ma Hsziao-lin régész a Hszinhua hírügynökségnek.

A kutatók az állat koponyájából és fogainak alakjából arra a megállapításra jutottak, hogy egy fekete medve lehetett a kivégzett áldozat. Alsó állkapcsának fogazatából azt valószínűsítik, hogy nagyjából ötéves volt, amikor egy korai tavaszi napon elérte a végzet.

Az alapos vizsgálat nyomán feltűnt az is, hogy a medve bal lába 29 centiméterrel rövidebb volt a másiknál. A röntgenlelet alapján a szakértők azt valószínűsítették, hogy a törést az állat még kis bocsként szenvedte el. Bár a baleset vélhetően nem korlátozta a normális fejlődésben, nem kellett éheznie, nem vált veszélyeztetettebbé más ragadozók számára, része lehetett abban, hogy végül emberek fogságába került, s egy áldozati gödörben helyezzék örök nyugalomra.

A vidék, ahol a csontvázat találták, három mai tartomány területét lefedő Csu állam szülőhelye. A Csu nemzetség eredeti neve pedig hsziung volt, ami medvét jelent. Ezért - vélik a szakértők - joggal feltételezhető, hogy az őslakosok áldozati céllal medvét fogtak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.