Cutie

Napi cuki: nandu-fiókák a Nyíregyházi Állatparkban

A struccok rendjébe tartozó nandu fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban, amelyek a kifutójukban most már láthatók is.

2014.10.22 20:29MTI
Fotó: sostozoo.hu

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatkert szóvivője elmondta szerdán az MTI-nek, hogy a dél-amerikai pampákon élő, a strucchoz hasonló, de annál kisebb termetű, három tagú futómadár tenyészcsapatnak a tojásaiból keltetőgép segítségével jött világra négy fióka. A kicsik a Sóstói-erdőben lévő állatparkban fél évig rejtőzködve éltek, mostanra azonban közel egy méteres nagyságúra nőttek, így kihelyezhették őket a kifutójukba.

A felnőtt madarak 1,5 méteresre nőnek, 25 kilogramm körüli súlyúak és erőteljes lábukon gyorsan tudnak futni, óránként akár 60 kilométeres sebességgel is.

Nyíregyházán a tenyésztett fehér tollú nandu él - a futómadár eredeti színezete szürke - s tavaly is kikelt egy fióka, így már nyolc tagú az állatkert különös madárraja.

A Bolíviában, Uruguayban, Paraguayban és Argentínában élő nandut húsa és tolla miatt kedvelik az ottani lakosok. A juhtenyésztő farmerek pedig azért is kedvelik, mert a madár megeszi a bogáncshoz hasonló gyomnövényeket, így a legelőkön a birkák gyapjúját nincs ami összekuszálja.

A nandunak jellegzetes a pihenő testtartása, földre hasal, fejét felemeli, lábait pedig párhuzamosan hátra nyújtja. Ugyancsak különleges jelenség, amikor a dürögnek a nandu kakasok, amelyek kiterjesztik szárnyaikat, szélesre fújják hosszú nyakukat és a rivális hímeket erős rúgásokkal űzik el a tyúkok környezetéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.