Cidri

A világegyetem leghidegebb pontja: mínusz 273 Celsius!

Az olasz Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet (INFN) Gran Sasso laboratóriumában az abszolút nullához közeli hőmérsékletre, 6 milli-Kelvin (mínusz 273,244 Celsius) fokra hűtöttek le egy 1 köbméter űrtartalmú, 400 kilogramm tömegű réztartályt.

2014.10.22 11:38MTI
Fotó: interactions.org

Ez az első kísérlet, amelynek során egy ilyen tömegű anyagot ilyen hosszú ideig sikerült az abszolút nullához közeli hőmérsékleten tartani - olvasható a PhysOrg hírportálon, valamint az INFN honlapján.

A kísérletet a Rómától 120 kilométerre, az Appenninek legmagasabb csúcsa (Gran Sasso) alatt lévő földalatti részecskefizikai laboratóriumban, a CUORE (Cryogenic Underground Observatory for Rare Events) projekt keretében végezték, amelyben 130 olasz, amerikai, kínai, spanyol és francia kutató vesz részt.

A réztartályt kriosztátba, a minta nagyon alacsony hőmérsékleten tartását lehetővé tevő berendezésbe helyezték. "A CUORE a maga nemében egyedülálló kriosztát a világon, nemcsak a mérete és az általa biztosított szélsőségesen alacsony hőmérséklet tekintetében, hanem a radioaktivitás igen alacsony szintje miatt is. Egyetlen kísérlet során sem sikerült még olyan feltételeket biztosítani, amelyek nem léteznek a természetben" - emeli ki az olasz Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet közleménye.

Az abszolút nulla fok az a hőmérséklet, amelynél a testből nem nyerhető ki hőenergia, megszűnik az atomok és a molekulák mozgása. A Kelvin-skálán, azaz az abszolút hőmérsékleti skálán ez 0 K foknál, a Celsius-skálán pedig mínusz 273,15 C foknál következik be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.