Örök emlék

Közel száz éve érintetlen az első világháborúban elesett katona szobája

Hubert Rochereau emlékét generációk óta őrzik egykori szülőházának lakói.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2014.10.21 19:00ma.hu

Hubert Rochereau a francia hadsereg hadnagyaként harcolt az első világháborúban; a Guardian cikke szerint 1918. április 26­-án esett el a belga fronton. Szülei attól a pillanattól kezdve, hogy besorozták, semmihez sem nyúltak hozzá a szobájában, és 1936­-ban, amikor eladták a házukat, az adásvételi szerződésben is kikötötték, hogy a helyiséget - kerek 500 évig - érintetlenül kell megőrizni. Ennek köszönhető, hogy közel 100 évvel a halála után Rochereau szobája még mindig pontosan olyan, ahogy hagyta.

Fotó: Matthieu Bock of Europe1.

A hálóban mind a mai napig ott vannak a hősi halált halt katona tárgyai. Köztük a fegyvergyűjteménye, egy rongyos­-molyrágta katonakabát és egy apró üvegcse is, amelyben "Flandria földje van, amelyen drága gyermekünk elesett, és amely évekig őrizte a maradványait".

Daniel Fabre, a ház jelenlegi tulajdonosa a Nouvelle République című újságnak nyilatkozva azt mondta, hogy az ott lakók annak ellenére is tartják magukat a szülők kívánságához, hogy annak semmilyen jogi alapja sincsen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.