Leómatuzsálem

Elpusztult a Nyíregyházi Állatpark első lakója, Elek, az oroszlán

Elek ritkaságszámba menő kort, 19 évet élt meg. Fajának különlegesen szép képviselője volt, akit a park rajongói személyes ismerősként köszöntöttek.

2014.10.21 21:30MTI
Fotó: sostozoo.hu

Gajdos László, a nyírségi állatkert igazgatója elmondta: a hímoroszlán "alapító állata" volt az intézménynek, 1996 karácsonyán Hollandiából került a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyre.

Ajándékba kapták, gépkocsival hozták el a nyugat-európai országból, s egy hét alatt csináltak neki helyet egy elhagyatott épület átalakításával.

Az igazgató kiemelte: Elekkel kezdődött meg az állatpark kialakítása a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn, a híres Sóstói-erdőben, a régi szabadidőpark területén, s az állatkertet 1997 nyarán Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke avatta fel.

Gajdos László elmondása szerint az oroszlánok a természetben általában nyolc évet élnek, állatkertben pedig 15 évet. Elek viszont 19 évet élt meg Nyíregyházán, 10 nősténye volt, amelyekkel számos utódot hoztak világra.

"Elek gyönyörű alakú oroszlán volt, és igen jó természetű, előfordult, hogy egyszerre nyolc kölyökkel kellett játszania, de tűrte és bírta a csintalan kicsik fárasztó életre nevelését, ragaszkodását" - fogalmazott az igazgató.

A hímoroszlán nyár óta betegeskedett, egyre nehezebben mozgott, az állatorvosoknak csillapítani kellett fájdalmait, amíg végelgyengülésben ki nem múlt.

Az "alapító állat" 1996-os érkezése óta a Nyíregyházi Állatpark az ország második legnagyobb állatkertjévé fejlődött. A 30 hektáros területén az állatvilág 500 fajának, 5000 egyede él. Látható Európa, Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália, a sarkvidékek, sőt az óceánok, tengerek számos ritka állata is. Így például különlegességnek számító fehér tigris, afrikai elefánt, komodói sárkány, indiai orrszarvú, jegesmedve, nyugati sarkvidéki gorilla és homoki tigriscápa is.

A Nyíregyházi Állatpark ma már 50 fajmegmentési világprogramban is részt vesz, a többi között szaporít zsiráfokat, lisztmajmocskákat, borneói orángutánt, bali seregélyt és szibériai tigrist is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.