Feladó: Nemzetközi Űrállomás

Házhoz szállítás az űrből, egy nap alatt

Belföldön a futárszolgálatok kínálnak napon belüli kiszállítást, na de mi a helyzet akkor, ha az űrből várunk csomagot? Nem megoldhatatlan a probléma!

2014.10.20 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Számos kutatásnak és fejlesztésnek ad helyet az a mikrogravitációs környezet, ami a Nemzetközi Űrállomáson uralkodik. Ám az eredmények, amennyiben nem digitális formában születnek meg, nehezen juttathatók vissza a Földre, hiszen több száz kilométeres magasságból kell megoldani a fizikai kapcsolatot a bolygóval.

Erre a problémára kínál megoldást az Intuitive Machines nevű vállalat, mely a NASA-val karöltve fejleszti Földi Visszatérő Járművét (Terrestrial Return Vehicle, TRV). Az űrhajót kifejezetten kismennyiségű tárgyak fuvarozására fejlesztették, használatával kevesebb mint 24 óra alatt a földi kutatók kezébe kerülhet az űrállomáson előállított minta.

Ezzel olyan kísérletek előtt is megnyílik az út, melyekre korábban - pont azért, mert túl lassú volt a szállítás - nem volt lehetőség. Eddig ugyanis minden egyes anyag-visszaküldéssel meg kellett várni a teherszállító hajót, melynek érkezéséig, illetve az ezt követő földet éréséig bizonyos kísérletek számára túl sok idő telt el. A szállítóeszközt ráadásul költségtakarékossági okokból nem is mozgatták meg addig, amíg a közel két és fél tonnás raktere meg nem telt.

Ezzel szemben a TRV nagyjából egy golfütő-tartó zsák méretével egyezik meg, így habár nagy mennyiséget nem képes szállítani, üzemeltetése jóval olcsóbb lehet. A jelenleg még koncepció formájában "létező" járművet az űrállomás robotkarjával bocsátják majd szabadon, miután megtöltötték mintákkal. Mivel formája miatt szárnyakra nincsen szüksége, pontosan kell indítani, de azért apróbb korrekciókra magától is képes lesz a tervek szerint.

Miután belépett a földi légkörbe, szuperszonikus sebességét megfékezni hivatott ernyőjével lassít, majd valamivel 8 ezer méter alá kerülve siklóernyőjét is aktiválja, így könnyen odanavigál leszállóhelyéhez (ami jelenleg Utah állam sivatagában található). Az egész út nagyjából hat órán keresztül tart (plusz a földre érkezett jármű begyűjtése és a minták kutatók felé való továbbítása), ami már összemérhető az űrsiklók visszatérési idejével.

Két további fejlesztést is beterveztek a mérnökök, hogy javítsák a koncepció hatékonyságát. Egyrészt a TRV belsejében lesz egy úgynevezett hidegtároló, ahol alacsony hőmérsékleten lehet tárolni az erre érzékeny mintákat. Másrészt egyszerre akár több ilyen jármű is indulásra készen állhat majd az ISS-en, hogy szükség szerint akár naponta is lehessen mintákat küldeni a Földre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.