Észak-kínai csoda

Túlélte az évszázadokat az "erős akaratú" pagoda

Ismét biztonságosan áll a helyén az az észak-kínai pagodatorony, amely a közelmúltban még az összeomlás határán volt. Mivel a természetnek több száz éven át, egészen az utolsó pillanatokig ellenállt, "erős akaratú" pagodának nevezték el.

2014.10.18 19:30MTI

Sanhszi tartomány Csien falujának elhagyatott, gazzal benőtt határában, a pusztában, a szél és a víz szinte teljes egészében elhordta a dombot az ötemeletes téglaépítmény alól. Eredetileg egy nyolc méter magas földkupacon ékeskedett - szó szerint szinte csak a szentlélek tartotta -, de megmentői most téglából rakták új alapzatát.

A körülbelül ötméteres Venfeng pagoda minden bizonnyal az enyészeté lett volna, ha idén júliusban valaki fel nem tesz róla fényképeket a mikroblogjára. A kísérő szöveg arra figyelmeztetett, hogy a képek talán az utolsók, amelyek épségben mutatják a közel 400 éves műemléket, s arra sürgette a helyi kormányzatot, hogy óvja meg. A téma sok ezer hozzászólást váltott ki, a közösségi média új nevet adott a pagodának, a nyilvánosság ereje pedig végül meggyőzőnek mutatkozott.

Időközben kiderült, a pagodát ugyan az épített örökségek között lajstromba vették, hivatalos védettséget még nem kapott. A szakemberek ezzel is magyarázták, hogy csakúgy mint más, a listára fel nem került, de értékes műemlékek, a védelemre, állagmegóvásra szánt költségvetés elosztásakor szinte szóba sem kerülnek.

Kína valamennyi tartománya közül Sanhsziban van a legtöbb kulturális műemlék, szám szerint összesen 18 418. A Hszinhua hírügynökség egy korábbi összeállításából ugyanakkor kiderül, az alacsonyabb szintű minősítést kapottak védettsége igen sok kívánnivalót hagy maga után. A városi és megyei szintűek túlnyomó részét nem őrzik, az érintett önkormányzatok viszonylag szűk költségvetésből gazdálkodnak, ráadásul - teszik hozzá a kérdésben jártas szakemberek - nem is rendelkeznek a probléma kezeléséhez szükséges hozzáértéssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.