Nagyon vadon

Vérengző macskák garázdálkodnak Ausztráliában

Több mint száz őshonos állatfaj túlélésére jelentenek fenyegetést a vadon élő macskák Ausztráliában - figyelmeztetett a héten az ország veszélyeztetett fajokkal foglalkozó kormánybiztosa.

2014.10.17 18:09MTI
Fotó: YouTube screenshot

Gregory Andrews szerint a kontinensen élő 15-20 millió elvadult macska majdnem 29 milliárd őshonos állat haláláért felelős évente. A szakember szerint egy vadon élő macska napjában akár négy állattal is végezhet, ami így akár 80 millió elpusztult állatot is jelenthet naponta.

Andrews szerint a vadon élő macskák legalább 28 ausztrál állatfaj - köztük kistestű emlősök, madarak és gyíkok - kihalásához járultak hozzá az elmúlt száz évben. Az ABC hírportálon közzétett írásában a szakember arra is kitért, hogy a macskák az őshonos fajokat, a haszonállatokat és az embereket is veszélyeztető betegségeket is terjesztenek.

Az ausztrál kormány prioritásként kezeli a problémát és egyebek közt az őshonos fajok megóvását és talpra állítását célzó "macskabiztos" területek kiterjedt hálózatának létrehozásán dolgozik. Több millió dollárt költenek az elvadult macskák megtizedelésére is: a program keretében húsba rejtett méreggel végeznek az állatokkal.

A kutatók szerint a rókák kiirtására irányuló erőfeszítések nyomán az elvadult házimacskák domináns ragadozókká váltak Ausztráliában. A tasmaniai hatóságok jelenleg azt fontolgatják, hogy erszényes ördögöket telepítenek a sziget egyik nemzeti parkjába. A dögevők harcba szállnak a macskákkal és a rókákkal az élelemért, az élőhelyért, és megeszik a kicsinyiket is. A macskákat és a rókákat az európai telepesek honosították meg Ausztráliában az 1800-as évek elején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.