Ezerszeres eltérés

Brutális hőmérsékletkülönbségek a Napon

Tudta, hogy míg a Nap felszíne "csak" közelíti a 6 ezer Celsius fokot, koronája 5 millió Celsius fokos? Kiderült, miért van ennyire durva különbség.

2014.10.19 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Emberi szem nem nézhet a Napra közvetlenül azonnal jelentkező és jelentős károsodás nélkül - szerencsére elektromos kémeink helyettesíthetnek bennünket ennél a rázós feladatnál. A NASA által központi csillagunkhoz felküldött IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) műholdja már több mint egy éve figyeli plazmagömbünket. Általa ma már jobban ismerjük a korona alatt levő speciális réteget, és így választ kaphattunk egy fogós kérdésre.

Az ultraibolya sugárzási tartományban vizsgálódó IRIS nem csak, hogy emberi szem számára nem látható sugárzást figyel, de ezt a sugárzást akkor sem észlelnék, ha szemünk képes lenne ezen a hullámhosszon (is) látni: az UV-fény javát bolygónk atmoszférája kiszűri. Visszatérve az IRIS-re: UV-detektoraival alaposan megvizsgálhatta a korona és a felszín közötti úgynevezett határfelület-területet (interface region), mely a Nap-paradoxon kulcsának bizonyult. A csillag felszíne ugyanis csupán pár ezer fokos hőmérséklettel bír, miközben a korona ezt sokszorosan meghaladja, nagyjából 5 millió fokos (maghőmérséklete pedig valahol 13-14 millió fok között tanyázik).

A küldetés első eredményei azt mutatják, hogy a csavart mágneses mező felelős ezekért a brutális eltérésekért. A felfedezés jobban megérthetővé teszi a nap atmoszférájának létrejöttét és fennmaradását, ahogyan a napszél kialakulásának folyamatát is. Kiderült, hogy kicsiny, de gyors plazmasugarakat lő ki a határfelület-terület, melyek másodpercenként 75- 230 kilométeres sebességgel haladnak, és alig 20-80 másodpercig léteznek. Mégis, ezek a plazmasugarak látják el a napszelet energiával és tömeggel, melyek a koronából indulnak kifelé az űrbe, veszélyeztetve a földi navigációs eszközöket.

Minden bizonnyal még sok érdekességet ki fog deríteni az űrszonda a Napról, mert a tervek szerint legalább 2015-ig munkában marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.