Csúcstechnológia

Táncoló drónok a Cirque du Soleil legújabb produkciójában

A repülő robotok szemkápráztató táncát egy zürichi kutatók által kifejlesztett, speciális algoritmus irányítja.

2014.10.18 17:00ma.hu

A svájci Szövetségi Technológiai Intézet, az ETH Zürich kutatói öt éve dolgoznak olyan, speciális algoritmusok által irányított drónok kifejlesztésén, amelyek az emberekhez hasonlóan képesek bizonyos problémák megoldására. Munkájuk a Cirque du Soleil egyik rendezőjének figyelmét is felkeltette: közösen vették fel a Sparked, című videót, amelynek főszereplője egy szerelő és néhány repülő lámpabura.



A szerelőt a társulat egyik táncosa, a varázslatos világítótesteket pedig az ETH Zürich burának „maszkírozott” kvadrokopterei személyesítik meg.  A négyperces kisfilmet a Verity Studios operatőrje rögzítette a zürichi  Flying Machine Arena-ban, készítése során egyetlen számítógépes trükköt sem vetettek be.

A drónok táncát az ETH Zürich kutatói által kifejlesztett algoritmus és egy mozgásérzékelő rendszer irányítja. Markus Hehn kutatásvezető szerint repülő robotjaik egy nap élőben is bemutatkozhatnak majd a közönség előtt. „Csak idő kérdése, hogy a repülő masinák előbb utóbb a színpadon is bemutathassák, mint tudnak” – jelentette ki a Wired-nek nyilatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.