Jack-o-lantern

Ilyen gyönyörűnek talán még sosem láttuk Napunkat

Közeledik Halloween (vagy a Mindszentek napja, ha úgy jobban tetszik), és ehhez méltóan központi csillagunk is töklámpás alakot öltött magára. Kattintás után ön is megnézheti!

2014.10.16 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Október végén, november elején ünnepeljük Mindszentek estéjét vagy a Halloweent, ki-ki vérmérséklete szerint. A Nap inkább az utóbbihoz húz; amint az a fenti felvételen is látszik, szinte töklámpás-maszkot húzott fel magára az elmúlt napokban. Aktív foltjaival - kis képzelőerővel - az angolszász kultúrában népszerű jack-o-lanternre hasonlítanak. Ezek a pontok több fényt és energiát közvetítenek az űr felé, mint a csillag felszínének egyéb pontjai.

Ilyennek persze az emberi szem sosem látná a Naprendszer tömegének több mint 99 százalékát adó plazmagömböt; két különböző hullámhosszon (171 és 193 Angströmön) vizsgálták a naptevékenységeket. Mindkét hullámhossz az elektromágneses spektrum ultraibolya tartományába tartozik.

Az extrém UV-fény nagyenergiájú fotonjai komoly hatással vannak a földi életre; képesek bolygónk atmoszféráját felmelegíteni, földkörüli pályán álló műholdjainkat elmozdítani. De akár az atmoszférában található atomok és molekulák szétbontásával ionok létrehozásában is közreműködhetnek, amivel a rádiójelek terjedését tudják akadályozni. Szerencsénkre a földi atmoszféra az UV-sugárzás legveszélyesebb részét kiszűri, így bolygónk felszínét többnyire már csak ártalmatlan sugárzás éri.

A töklámpás legendája
Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni.

Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogyha leengedi az ördögöt a fáról, (mivel Jack életében sok rosszat tett) nem kerülhet, azaz nem engedi be a pokolba. Jack ekkor megengedte az ördögnek, hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt.

Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, az örökké izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa (rutabaga, svéd karórépa) belsejébe tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak.

Azóta Jack lelke ennek a takarmányrépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.