Gyilkos bogarak, második rész

Élve megsütik a darazsat a méhek

Az ember után a darázs a legveszélyesebb a méhekre nézve, utóbbiak egy-egy kolóniáját akár fél óra alatt is el tudja pusztítani egy fullánkos rokonából álló raj. Furcsa, de nagyon hatékony módszerrel védekeznek a virágporgyűjtő rovarok.

2014.10.16 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Egyetlen japán óriásdarázs (Vespa mandarinia japonica) képes akár negyven mézelő méhvel is leszámolni alig egy perc alatt. Ebből következően, ha kis rajba rendeződnek, rövid idő alatt akár egy egész méhkolóniát is ki tudnak pusztítani. Ollószerű fogaikkal pillanatok alatt átharapják a virágport gyűjtögető barna-sárga rovarokat, így azoknak hétköznapi módon - azaz fullánkjaikkal - esélyük sincsen védekezni.

Éppen ezért rafinált eszközhöz nyúlnak, ha időben észreveszik a hívatlan vendéget a kaptár közelében. Ahelyett, hogy pánikszerűen menekülnének, a méhek gyorsan bekerítik, gyakorlatilag körbezsongják a darazsat, mely így nem tud elmenekülni. A hamar zárttá és szűkössé váló térben a méhek intenzív mozgása pillanatok alatt megemeli a hőmérsékletet, egészen 47,2 Celsius fokig. Ezen a hőmérsékleten a darázs gyakorlatilag megsül, pár másodperc alatt élettelenül pottyan le a földre. Míg ugyanis a mézelő méhek akár 47,8 Celsius fokos hőmérsékletet is el tudnak viselni, addig a japán óriásdarázs "csak" 46,1 Celsius fokig bírja a kánikulát.

Nézzék csak, hogyan végeznek a méhek a betolakodóval!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.