Valóban túlélte a hastingsi csatát?

Kutatások kezdődtek II. Harold angol király földi maradványai után

Kutatások kezdődtek a walthami apátság területén olyan bizonyítékok után, amelyek alátámasztanák azt az elméletet, hogy II. Harold angol király túlélte az 1066-os hastingsi csatát.

2014.10.14 17:54MTI
Forrás: Wikipédia

Peter Burke amatőr történész, író bizonyosságot akar találni azon elméletére, miszerint az angol király felépült az 1066. október 14-én vívott csatában szerzett sérüléséből és még negyven évig élt.

Burke megkérdőjelezi azokat a történelmi bizonyítékokat, amelyek szerint Haroldot Hódító Vilmos katonái megölték a csatában és a walthami apátság területén - ahol annak idején a sorsdöntő ütközet folyt - temették el. A csatatörténeti társaság szerint Burke elmélete hamis.

Az amatőr történész feltételezése alátámasztására egy 12. századi dokumentumot, a Vita Haroldot idézi, amelyre a brit nemzeti könyvtárban bukkant, amikor a Promise című trilógiájához végzett kutatásokat. A Vita Harold egy fiatal papnövendéket idéz, aki egy idős Christian nevű zarándoknak adta fel az utolsó kenetet. A zarándok halálos ágyán azt állította, hogy ő II. Harold, az utolsó angolszász király - mondta Burke.

"A király Winchesterben rejtőzködött és egy mór apáca gyógyította meg. Megpróbált hadsereget toborozni Németországban, de ezt érdektelenség övezte, ezért egész életét utazással töltötte zarándokként" - magyarázta. Az apátság földjének mélyét radarral pásztázzák át a hastingsi csata 948. évfordulóján. Burke erőfeszítéseit ugyanaz a geológiai társaság segíti, amely 2012-ben segítséget nyújtott III. Richárd király földi maradványainak megtalálásához egy leicesteri parkoló területén.

Neil Clephane-Cameron, a csatatörténeti társaság egyik tagja szerint nem áll szilárd lábon az elmélet Harold túlélésről. "Mind a normann, mind az angolszász korabeli források szerint Harold életét vesztette a csatában" - hangsúlyozta. A hastingsi csata a brit történelemben fordulópontot jelentett, a normannok ekkor hódították meg Angliát.

Számos elbeszélés maradt fenn arról, miként esett el az utolsó angolszász uralkodó, az egyiket megörökítette az ütközet emlékére 1077-ben elkészült bayeux-i kárpit, amely 58 képen mutatja be Anglia meghódítását. Ennek tanúsága szerint egy nyíllal lőtték ki a király szemét, ez okozta halálát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.