Izgalmas merülés a Bering-tengerben

Emberekre támadt a tintahal - videó

Ketten ültek a Greenpeace mini-tengeralattjárójában, amikor hirtelen egy pár tintahal támadta meg őket. Szerencsére apró, de éles fogaikat nem vetették be, így nagyobb kárt nem okoztak az ijedelmen kívül. Kattintás után videó!

2014.10.15 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Greenpeace két aktivistája éppen az Oroszország és Alaszka között található Bering-tengerben végzett merülést Dual Deep Worker nevű minitengeralattjárójukkal, amikor nem várt látogatók támadták meg őket a víz alatt. Humboldt tintahalak (Dosidicus gigas) kerültek túlságosan közel a vízi szerkezethez, vélhetően ennek lámpája csalta oda az egyébként akár közel 2 méteresre és 50 kilogrammosra is megnőni képes lábasfejűeket. A vörös ördögként is ismert vízi állatok nem csak színűkről, de agresszivitásukról is ismertek.

Szerencsére a kutatók csak pár tucat centiméternyi példányokkal "futottak össze", ám még ezek is éreztek elég bátorságot magukban ahhoz, hogy a náluk jóval nagyobb tengeralattjárónak nekimenjenek. Az incidens végül egyik fél sérülésével sem járt, a tintahalak nagy tintafelhő kibocsátását követően eltűntek a kutatók szemei elől.

A Humboldt tintahal csápjain kicsiny, de éles fogak sorakoznak, amivel akár komoly kárt is okozhattak volna, ha a merülés búvárruhában történik. A Greenpeace aktivistái így szerencsésnek mondhatják magukat, hogy tengeralattjárójuk megfelelő védelmében figyelhették meg az állatokat. Önöknek még biztonságosabb körülmények jutottak, a monitor mindenféle vízi lénytől megvéd. Még ezektől is, nézzék csak:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.