Meglepődött, de nagyon örül

Jean Tirole nyerte el a közgazdasági Nobel-díjat

Jean Tirole francia közgazdász meglepődött, de nagyon örül annak, hogy neki ítélte hétfőn az idei közgazdasági Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémia.

2014.10.13 15:23MTI
Fotó: Wikipedia

"Nagyon meglepődtem, de természetesen nagyon örültem. Az irodámban dolgoztam éppen, amikor felhívtak az akadémiától. Először nem is hittem el" - mondta a 61 éves díjazott a France Info hírrádióban.

A Nobel-díj honlapján olvasható beszámoló szerint Tirole azt mondta: "először a feleségemnek és az anyámnak újságoltam el, aki 90 éves; elővigyázatosságból leültetettem. Nagyon megható volt az egész család számára".

Jean Tirole a toulouse-i Ipargazdasági Intézet (IDEI) Jean-Jacques Laffont Alapítványának elnökeként, és a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézetének (IAST) alapító tagjaként a harmadik francia, aki Gérard Debreu (1983) és Maurice Allais (1988) után megkapta a közgazdasági Nobel-díjat. Az elismerés miatt "semmi nem fog számomra megváltozni" - hangsúlyozta a díjazott.

Elmondta, hogy elsősorban azokat a kutatási módszereket, amelyekkel dolgozik, a barátait és a diákjaival való közös kutatást szereti az életben. "Remélem, hogy nem nagyon fogok megváltozni" - tette hozzá. A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint Jean Tirole "rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik".

Mint a France Info hírrádióban elmondta, a játékelméletekkel segítségével értette meg jobban az ipari gazdaság problémarendszereit. Munkássága központi politikai kérdések megoldását segíti, egyebek között azt, hogyan kezeljék a kormányok a vállalategyesüléseket, a kartelleket, és hogyan szabályozzák a monopóliumokat.

Jean Tirole sokkal ismertebb külföldön, mint hazájában, számos publikált műve soha nem jelent meg franciául. A Troyes-ban született közgazdász mérnökként végzett Párizsban, majd a Massachusettsi Műszaki Egyetemem doktorált, 1991-ben érkezett Toulouse-ba, ahol megalapította a közgazdaságban toulouse-i iskolának nevezett irányzatot.

A francia politikai vezetők egyöntetűen üdvözölték a francia közgazdász elismerését, amely "büszkeség" a hazája számára is. Manuel Valls miniszterelnök szerint azzal, hogy Jean Tirole francia közgazdász kapta a Nobel-díjat, kigúnyolták azokat, akik szapulják a francia gazdaságot.

"Patrick Modiano (irodalmi Nobel-díjas) után egy másik franciát emeltek az egekbe. Gratulálok Jean Tirole-nak!" - írta Twitter-bejegyzésében a kormányfő, aki hetek óta minden fórumon visszautasítja a Franciaország rossz gazdasági teljesítményét érintő hazai és nemzetközi bírálatokat. Szerinte "nemzeti és nemzetközi sportággá vált" Franciaország igazságtalan, de legalább is túlzó kritizálása.

Francois Hollande államfő közleményben gratulált a díjazottnak, akinek elismerése "büszkeség egész Franciaország számára". A köztársasági elnök szerint "ez a Nobel-díj rávilágít a franciaországi kutatás magas színvonalára". "Hatalmas bravó Jean Tirole-nak, akire büszke hazánk és a francia gazdasági iskola" - írta Emmanuel Macron gazdasági miniszter szintén a Twitteren.

Stéphane Le Foll kormányszóvivő szerint a francia gazdasági gondolkodás elismerése az idei Nobel-díj. "Ez a Nobel-díj a piaci szabályozáshoz kapcsolódó egyik francia iskolát tüntette ki. Ez a francia gazdasági gondolkodás elismerése, amely jelenleg egyedi a világon" - mondta a kormányszóvivő az RTL kereskedelmi rádióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.