Mi a jó isten ez a szörnyeteg?!

A világ leggusztustalanabb lénye

Kevesebb undorító élőlény létezik a világon ennél a tengeri csillagnál. Főleg akkor visszataszító, ha mozgás közben látja - vigyázzon, egy kattintásra tekereg!

2014.10.13 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Még szeptember végén posztolta Jr Saim nevű Facebook felhasználó az alábbi videót, melyen egy nagyon bizarr tengeri élőlény látható. A több mint 1,3 millió megtekintést és 25 ezer megosztást "hozó" felvételen egy kígyózó csápokkal bíró állat tekereg, a lény leginkább egy kupac lehullott levélre emlékeztet. Nézzék csak:



Noha Jr Saim nem tudta, milyen állatot filmezett le, gyorsan kiderült, hogy a tengeri csillagokkal, tengeri uborkákkal és tengeri sünökkel rokon lényről van szó, melynek angol neve basket star. A sugárirányban szimmetrikus lények külön osztályba tartoznak, jellegzetes külső jegyük a mindenki által ismert tengeri csillaghoz képes jóval nyurgább karok. Jellemzően mélytengeri életet élnek, a felszín alatt nagyjából kétezer méteres mélységben található élőhelyük.

A lény öt karral rendelkezik, melyek a középső "lemezszerű" törzshöz csatlakoznak, a karokon pedig további nyúlványok találhatók, amelyek az idő múlásával fraktálszerű mintát alkotnak. Karjaikkal együtt átmérőjük akár 70 centiméteresre is nőhet. Karjai segítségével táplálkozik, szűri ki az apró rákokat és egyéb parányi élőlényeket a vízből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.