Harapása halálos!

Kiderült, miért olyan cuki a lajhármaki

Hatalmas szemek, kicsi fej - az emberek többsége aranyosnak tartja a lajhármaki fizimiskáját. A kis állatnak azonban jól felfogott érdeke volt ilyen formára fejlődni: kinézetével egy halálos állatot utánoz.

2014.10.13 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases

Az állati mimikri egyáltalán nem ritka, főleg a rovarok körében dívik. Másnak tettetni magát egyaránt elősegíti a táplálkozást és a rejtőzést. Például ott vannak azok az imádkozó sáskák, amelyek virágokba bújva kvázi láthatatlanná válnak a rájuk vadászó madarak és zsákmányrovarjaik előtt egyaránt.

De nem csak az ízeltlábúak kiváltsága a "másnak tettetés" - igaz, magasabb szintű élőlények esetében ritkábban alkalmazott módszer. A lajhármaki például él vele, saját, jól felfogott érdeke diktálja számára a másolást. Ha alaposabban megvizsgáljuk külsejét és mozgását, zoológiában jártasak számára feltűnő lesz a kobrával való hasonlóság.

A kis állat védekezési célokból utánozza a kígyót: veszély esetén olyan sziszegő hangot hallat, mint a kobra, mancsait pedig feje fölé teszi. Ebben a pózban nagy szemeinek köszönhetően meglepően hasonlít egy kobrára, amint az a fenti képen is látszik. Az illúzió tökéletesítése érdekében még a kígyó hullámzó mozgását is tudja utánozni. Ezt gerincének egy extra csigolyája teszi számára lehetővé.

Ne dőljünk be a kinézetének - ha kobrát utánoz, ha nem, a lajhármaki veszélyes. Harapása anafilaxiás sokkot és akár halált is okozhat embernél. Sajnos még ez sem elég számára a túléléshez - a kis állat veszélyeztetettnek számít. Eredeti élőhelyéről - Délkelet-Ázsiából - hamarosan eltűnhet, és már csak fogságban találkozhatunk vele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.