Szelfi a Földdel

Amit csak egy űrhajós engedhet meg magának

Nem a kamera felbontásával, az idiótábbnál idiótább arckifejezésekkel lehet igazán egyedülálló önképet készíteni, hanem a háttérrel. Például a Földdel, az űrből.

2014.10.12 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESA

Hat órás űrsétája során lőtte a fenti felvételt Alexander Gerst német űrhajós. Reid Wisemannal együtt első külső űrsétájukat tették meg a Nemzetközi Űrállomáson - az ISS-en végeztek karbantartási munkákat. És hát annál menőbben nem is lehetne feldobni egy unalmas javítást, minthogy a háttérbe a Földet állítjuk. Igaz, a sisak alatt az arc nem látszik, tehát az első "igazi" szelfire még várni kell.

Alexander Gerst
1998-ban az University of Karlsruhe keretében geofizikából szerzett diplomát. 2003-ban kitüntetéssel diplomázva a Victoria University - Viktória királynő Földtudományi Egyetem - (Wellington, Új-Zéland) egyetemen megvédte diplomáját. 2004-től a Geofizikai Intézet kutatójaként szolgál. 2005-2009 között több tudományos expedíció tagjaként vizsgálta a vulkánokat. 2010-ben a Hamburgi Egyetemen geofizikából és a vulkánkitörések dinamikájából doktorált.

2009-ben az Európai Űrügynökség 2. űrhajós csoportjának tagjaként május 20-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Egy éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. A Szojuz űrhajó igénybevétele miatt három hónapos kiképzésben részesült a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban.

A Nemzetközi Űrállomás 40. személyzetének kijelölt fedélzeti mérnöke. A 3. német, a 6. ESA űrhajós aki az ISS fedélzetén teljesíthet hosszú időtartamú szolgálatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.