Indonézia titkai

A világ legrégebben élt művésze

Rábukkantak minden emberi művészek ősatyjára, vagy legalábbis keze lenyomatára, aki nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt alkotott - jóval korábban, mint az eddig talált hasonló ősemberek.

2014.10.12 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Festett disznók és kézlenyomatok - kutatók Indonézia egyik barlangjában ráakadtak a világ legősibb barlangrajzaira. Kormeghatározásuk szerint nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt születtek az alkotások, de nem csak a létrejöttük óta eltelt idő miatt érdemelnek figyelmet. Egészen mostanáig úgy gondoltuk, hogy az őskori kultúra, kreativitás Nyugat-Európában teljesedett ki, ám ez az indonéz, pleisztocén-kori barlangrajz zavarba hozta a régészeket.

Érdekes, hogy a távol-keleti ősművészek alkotásai már jó ideje ismertek - az elsőre még az 1950-es években bukkantak rá. Azonban napjainkig senkinek sem jutott eszébe meghatározni korukat. Az Ausztrál Egyetem kutatója, Maxime Aubert radioaktív kormeghatározással fedte fel titkukat; kiderült a több mint 12 emberi kézlenyomat kés két állati ábrázolás hozzávetőleges kora.



Meglepő, hogy ilyen távlatokból mennyire egybefüggőnek kezeli a modern ember a régmúlt korokat. Míg az emberi kézlenyomatok 39.900 évesre becsültettek, addig a babirussza-ábrázolások vélhetően "csak" 35.400 évesek, vagyis 4.500 év telt el a két alkotás létrejötte között. Több, mint amennyi egy ókori görög váza és egy Picasso kép között...

Babirussza
A babirussza (Babyrousa babyrussa) az emlősök osztályának a párosujjú patások rendjéhez, ezen belül a disznófélék családjához és a Babyrousinae alcsaládjához tartozó faj. Nagyon különálló faj a disznófélék családján belül, a többi disznóhoz csak távoli rokonság fűzi. Egymaga alkotja a Babyrousa nemet, sőt alcsaládi szinten is elkülöníthető a többi disznótól.

Korábban az összes babirusszát egyetlen fajba sorolták, melyen belül megkülönböztettek négy alfajt. Mára ezeket többnyire különálló fajként fogadják el. Ezek közül egy mára kihalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.