Lepkeszárnyak és másolásvédelem

Pillangók ihlette bankjegyek

Mikroszkopikus "hegygerincek" és völgyek miatt olyan színpompás a repülő rovarok némelyikének szárnya - ezt a képességet ki lehetne használni a tényleg hamisíthatatlan bankjegyek előállításához.

2014.10.12 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A Pierella luna nevű lepkefaj hímjei a leginkább érdekesek ebből a szempontból. Szárnyaik színjátszó foltjai ugyanis látószögtől függően változtatják színüket. Ezt az optikai trükköt azoknak a mikroszkopikus "hegygerinceknek" és völgyeknek köszönhetik, melyeket az evolúció alakított ki rajtuk évmilliók alatt. A fénytörő rácsként viselkedő struktúra prizmaként osztja különböző színekre a fehér fényt, ám a megszokotthoz képest a színskála pont fordítva jelenik meg. Alapesetben nagyobb szögből több piros látszik, ám a lepke szárnyfelülete ebben a helyzetben több kéket produkál.

"Számos élőlénynél megfigyelhető a fénytörés technikájának alkalmazása, de egyikük sem használja azt úgy, mint ez a pillangó" - árulta el Mathias Kolle, az MIT professzora. Kolle csapata és harvardi kollégái kutatják a Pierella luna szárnyaiban rejlő lehetőségeket; olyan fotonikus felületet akarnak előállítani, amivel le tudják utánozni a repülő rovar fordított fénytörő rácsát.

De miért lehet hasznos egy 500 nanométeres lemezekből álló, átlátszó epoxigyanta anyag? A kutatók szerint azért, mert ezt a struktúrát nagyon nehéz pontosan újraalkotni, vagyis ideális azonosítójegy lehetne bankjegyekhez vagy útlevelekhez, megnehezítve a hamisítók dolgát. A fordított prizma révén eltűnhetnek a hologramok fizetőeszközeinkről és azonosítópapírjainkról. Sőt, még akár a napelemekbe belépő vagy a LED-ekből távozó fény haladását is meg lehetne változtatni általa, fokozva az általuk kínált teljesítményt. A kutatás ezen szakasza azonban még kezdeti fázisban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.