Ellenőrzés alatt

Bemutatták a csehszlovák légiósok vonatának másolatát

Prágában bemutatták a Csehszlovák Légió híres vonata legfontosabb kocsijainak korhű másolatait. Ezzel a vonattal az önálló csehszlovák állam megalakulásában nagy szerepet játszó katonai egység az első világháború végén hosszabb ideig ellenőrzése alatt tartotta a transzszibériai vasútvonalat Oroszországban.

2014.10.11 05:30MTI

A tervek szerint a mozdonyból és kilenc vasúti kocsiból álló szerelvényből eddig a gőzmozdony és hat kocsi készült el, további hármat a jövő évben kellene befejezni. A történelmi vonat legérdekesebb alkotóelemeinek másolata a Csehszlovák Légió megalakulásának (1917) közelgő 100. évfordulója alkalmával mozgó kiállításként bejárja egész Csehországot.

A szerelvény utánzatának korhű elkészítését a Csehszlovák Légiósok Közössége kezdeményezte, azt a Legie 100 nevű emlékprojekt keretében az állam is támogatta. Az egyes kocsik belső berendezése hű mása az első világháborús daraboknak.

Történészek szerint a légiós vonat másának elkészítése jól sikerült, s várhatóan nagy érdeklődést vált ki. A szerelvényben látható az egykori páncélozott kocsi ágyúval és más nehéz fegyverekkel, a korabeli vasúti tábori konyha, a postakocsi, a kórházi kocsi, az egység Austin márkájú páncélozott autója és a legénység szállására szolgáló kocsik egy darabja. Jövőre készül el a parancsnokság kocsija, valamint a műhely- és raktárkocsi.

A légiósvonat jövő tavasztól kezdve "légiósokkal", korabeli öltözetbe bújtatott személyzettel bejárja Csehországot, hogy minden érdeklődő megismerhesse a 100 ével ezelőtti eseményeket, a szerelvény katonáinak életét Szibériában. A már elkészült kocsik Prágában a Zizkov teherpályaudvaron október végéig látogathatóak.

A Csehszlovák Légió önkéntesekből állt, akik az első világháború kitörése után a cári hadseregbe jelentkeztek, ahol Miklós cár engedélye alapján Cseh Társaság (Ceská druzina) néven önálló egységet alakítottak ki. Ebből lett 1917-ben az oroszországi Cseh Légió, amelynek ereje később három hadosztálynak felelt meg.

A légiók több győztes csatát vívtak az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország csapatai ellen, majd a bolsevik forradalom kitörése után hosszabb ideig teljesen ellenőrzésük alá vonták a transzszibériai vasutat. Abban az időben a légióknak összesen 63 kisebb-nagyobb vasúti szerelvény volt a kezében.

A háború befejezése után a légiósok hosszú és nehéz utazással Vlagyivosztokon keresztül hajóval tértek vissza Európába, illetve az újonnan megalakult Csehszlovákiába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.