Legalább 100 napos szünet

Beleköptek az űrtaxi levesébe

Úgy tűnt, sínen van a kereskedelmi alapokon nyugvó űrhajózás elindulása, a NASA komoly dollármilliárdokkal dobta meg a legsikeresebb cégeket. Azonban egyik, versenyből kiszorult riválisuk úgy döntött, ha ő nem kaphat a koncból, akkor a többieknek - beleértve az emberiséget - se legyen jó.

2014.10.09 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
A SpaceX Dragon V2 kapszulájának belseje (forrás: NASA)

Amint arról mi is beszámoltunk (itt és itt), a NASA nemrég eldöntötte, hogy a Boeing és a SpaceX egyaránt részt vehet az "űrtaxi" (hivatalosan: Commercial Crew Transportation Capability, CCtCap) programban - vagyis mindkét vállalat űrjárműve szállítani fogja az űrhajósokat (és egyéb, fizető utasokat) a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) 2017-től. Igen ám, de nemcsak ez a két cég indult az amerikai űrhivatal zsíros projektjéért; az összesen 6,8 milliárd dolláros buliból azonban a harmadik legesélyesebb, a Sierra Nevada Corporation (SNC) kimaradt.

Ezt a döntést pedig annyira nehezményezte a cég, hogy jogi lépéseket tett az űrtaxi-program leállításáért. Dream Chaser névre keresztelt járművükről állítják, hogy "hozza" a versenytársak által felmutatott képességeket, sőt, az egyiknél még olcsóbban is építhető és üzemeltethető. Azt ugyanakkor nem árulta el az SNC, hogy a SpaceX vagy a Boeing megoldásánál kínálnak költségek szempontjából versenyképesebb alternatívát.

Visszatérve a dolog jogi oldalára: a vállalat hivatalos tiltakozást nyújtott be a Government Accountability Office-hoz (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal), mely köteles kivizsgálni azt. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy akár 100 napos (az majdnem egyharmad év!) csúszás is bejátszhat a program indulásába. A NASA kénytelen volt a Boeinget és a SpaceX-et arra kérni, hogy a CCtCap alatti összes tevékenységüket függesszék fel a vizsgálat idejére.

Sajnos a fellebbezés elbírálása így azt is jelentheti, hogy akár 2015. január 5-ig meg van kötve a fenti két vállalat keze, már ami az űrtaxi programot illeti. A NASA-nak október 26-ig kell reagálnia az SNC állítására, egyben felmutatva az összes olyan dokumentumot, ami alátámasztja döntését. Noha maguk a bírálási kritériumok pontosan nem ismertek, azt tudni lehet, hogy az amerikai űrhivatal az űrjárművek biztonságosságát, megbízhatóságát és költséghatékonyságát szabta feltételül a pozitív döntéshez.

Pár hónap haladékot tehát már nyertek az oroszok (jelenleg ők biztosítják az ISS élőerővel való ellátását).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.