Még hogy a szervetlen kémia nem érdekes!

Szobányi oxigént képes magába szívni a furcsa kristály

Egy egész szobányi oxigént tud elnyelni magában az a kristály, melyre nemrég bukkantak rá. Üzemanyagcellák, űrutazás, búvárkodás - csak néhány azon területek közül, ami profitálhat a furcsa képződményből.

2014.10.03 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: U. of Southern Denmark

Dánia déli részén található az az egyetem (University of Southern Denmark), ahol felfedeztek egy újfajta, a levegő és a víz oxigénjét elnyelni képes kristályt. Tesztek szerint egyetlen evőkanálnyi anyaggal egy egész szoba oxigénje megköthető.

Az oxigén-abszorbeáló anyag voltaképp egy kobaltból létrehozott só, ami az általunk belélegzett levegőnél 160-szor nagyobb mértékben tudja megkötni a periódusos táblázat nyolcadik elemét. És nem csak erre képes, a folyamat meg is fordítható! Ehhez hőnek vagy oxigénben szegény környezetnek kell kitenni az ásványt.

Christine McKenzie, az anyagot ismertető tanulmány készítője a vérben található hemoglobinhoz hasonlította, mely vas segítségével köti meg és engedi szabadon az emberi testben az annak működéséhez szükséges oxigént. Egyébként pont ezért, a vas miatt vörös a vérünk színe.

És hogy mi mindenre lehet jó az újonnan felfedezett kristály? Számos alkalmazási területen várnának nagy szeretettel egy ilyen hatékony anyagot. Például a hidrogéncellás energiatárolókban lehetne jelentősen megnövelni az energialeadási folyamat lejátszódásához szükséges oxigén koncentrációját, de a búvárfelszerelések méretét is komoly mértékben redukálni lehetne vele. Egy lélegzetvételhez elég lenne csupán pár szemcsényi, sőt, mivel képes a vízből is kivenni az oxigént, nem is kellene ennél több anyag a folyamatos, víz alatti lélegzéshez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.