A mitokondriális DNS titkai

Csak "nemrég" halt ki az ősember!

Az ókori görögökkel és rómaiakkal egy időben még mindig létezett korai ősünk.

2014.10.02 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Dél-Afrika az emberiség őshazája, nem érdemes tovább keresni a fekete kontinens keleti végében? Óhatatlanul felmerül ez a kérdés azután, hogy nemrég egy 2300 éves csontváz elemzését követően kiderült; az nem a modernkori embertől, hanem egy - már jóval korábban kihaltnak hitt - ősembertől származik.

Jelen esetben a csak anyáktól örökölhető mitokondriális DNS árulkodott. A "mitokondriális Éva" elmélet állítása szerint mindannyian egyetlen ősanyától származunk, aki nagyjából 200 ezer évvel ezelőtt élt Afrikában. A kontinens egyébként az emberi genetikai sokszínűség tekintetében messze a többi nagy szárazföldi régió előtt jár, különösen, ami a Kalahári-sivatagot és környezetét illeti. Ebből ered az az elmélet, miszerint a modern ember vándorlását innen kell származtatni.

Ugyanez a teória jövendölte meg, hogy Afrika délnyugati területein kell keresni a mára már kihalt, az emberi faj fájának legnépesebb ágától eltérő "oldalhajtásokat" igazoló leleteket. Különösen azokét, akik a legrégebben váltak el a "fő iránytól". Így, amikor a 2300 éves csontvázra rábukkantak a Szent-Helena öbölben (St. Helena Bay), a Cape Towni Egyetem professzora, Andrew Smith rögtön DNS-elemzést javasolt. Végül egy fogból és egy bordából sikerült is a szükséges örökítőanyagot kinyerni.

A férfi megközelítőleg másfél méter magas volt, és nagyjából 50 éves korában érte a halál. Jobboldali belső fülében csontos növedéket találtak, ami csak hosszú, hideg vízben eltöltött időszak után alakul ki. Feltehetően tehát halászattal foglalkozott, élelemszerzési szokását támasztják alá a sírjából szintén előkerült, a csontvázzal egyidős kagylódarabok is.

Fajának egyik utolsó példánya lehetett, mivel a modern ember régióba való bevándorlása nagyjából kétezer évvel ezelőtt következett be. Ám egyben a legjelentősebb is - legalábbis az utókor számára -, hiszen a mitokondriális DNS elemzésével kiderült - abban az időben már igencsak egzotikusnak számító - származása.

A férfi a végső nyughelyétől valamivel északabbra élő, jellegzetes kattogó (csettintő) beszédű !Xun (!Kung) populációval ápolt rokoni szálakat. A nyelvet általánosan ismertté az Istenek a fejükre estek film tette.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.