Kicsiny méretű, de nagyhatalmú rákok

Parányi lények mozgatják az óceánokat

Bárki vehet belőlük,igénytelenek és akár akváriumi körülmények között is elvannak.

2014.10.02 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

Még ha nem is ismerős a sórák, biztosan látott már olyan akváriumot, ami látszólag önfenntartó: napfény hatására algásodni kezd, amit parányi rákocskák lakmároznak. Nos, ezeket a picinyke ízeltlábúakat hívják sóráknak. Méretükkel ellentétben komoly hatással vannak az óceánok áramlására, és így a földi klímára is. Egy nemrég elvégzett kutatás ugyanis rávilágított, hogy más, apró lényekkel együtt ezek a parányok képesek befolyásolni az általuk belakott vizek áramlásait.

Nagy csoportokban utaznak, útjuk irányát a Nap határozza meg. Éjszaka feljönnek a vízfelszín közelébe, nappal viszont mélyebb régiókban úsznak. Ennek ismeretében a CalTech kutatói lézerfénnyel képessé váltak befolyásolni a sórákok mozgását egy víztartályban, ráadásul a folyamatot nagysebességű kamerákkal rögzítették is. Nézzék csak!



A vizsgálatok feltárták, hogy noha egy-egy lényecske csak parányi áramlást okoz a körülötte levő vízben, együttesen nagyobb erejű áramlást idéznek elő az egyes sórákok keltette apró vízmozgások összességénél. Ha globális méretekben gondolkodunk, akkor az óriási sórák-rajok képesek befolyásolni az óceánok áramlásait. Sőt, más, hasonló méretű fajok hasonló mozgását is hozzáadva ehhez, akár több milliárd wattal is hozzájárulhatnak a földi vizek mozgásához. Vagyis még a legkisebb organizmus is hatással van a tengeri sóeloszlásra, a tápanyagok és a hőmérséklet óceánbeli egyensúlyára, így akár bolygónk klímáját is befolyásolhatja a parányi sórák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.