A földi hurrikánok erejével vetekednek

Óriási erejű szelek formálják a Mars felszínét

"A marsi szelek ereje a földi hurrikánokéval vetekszik, sebessége elérheti az óránkénti 120 kilométert."

2014.10.01 18:18MTI
freedigitalphotos.net/fotographic1980

Óriási erejű szelek formálják a Mars felszínét - erre a következtetésre jutottak amerikai és brit kutatók, akik megfigyelési eredményeiket a Nature Communications legújabb számában ismertetik.

Régóta köztudott, hogy a szél szerepet játszik a vörös bolygó időjárásában, a Földről is megfigyelhető porviharokat kavarva. Mindeddig azonban a tudósoknak kevés adat állt rendelkezésükre arról, hogy mekkora e szelek ereje, gyakorisága.

A szakemberek közül sokan egyenesen azt feltételezték, hogy egy olyan ritkás légkörű bolygón, mint amilyen a Mars, nem is keletkezhetnek a homok mozgatásához elég erős szelek - olvasható a PhysOrg hírportálon. Amerikai és brit kutatók műholdfelvételek segítségével egy marsi éven át követték nyomon és mérték a dűnék és "homokredők" mozgását egy 40 négyzetkilométeres területen az úgynevezett Nili Patera régióban.

E mérések segítségével megállapították a homok áramlását és szezonális ingadozásait, majd azt is kiszámították, hogy milyen sebességű és erejű szél képes ily módon mozgatni a homokot. "A marsi szelek ereje a földi hurrikánokéval vetekszik, sebessége elérheti az óránkénti 120 kilométert" - hangsúlyozta Francois Ayoub, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója, a tanulmány társszerzője, aki szerint az év nagy részében a szél gyakorlatilag naponta seper végig a vizsgált térségen.

A marsi széljárás pontos megismerése lehetővé teszi a talajerózió mértékének kiszámítását a vörös bolygón, többet megtudhatnak a kutatók az éghajlatról is, amelyet nagymértékben befolyásolnak a porviharok. "Ezek az adatok igen hasznosak lesznek a jövőbeli missziók előkészítésénél, a marsjárók leszállási helyének kiválasztásakor" - magyarázta Francois Ayoub.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.