Szokatlan lelet

"A legidősebb ismert mumifikálódott érlenyomat"

Agyi erek lenyomatát fedezték fel egy óegyiptomi múmia koponyacsontjának belsején spanyol kutatók.

2014.10.01 18:03MTI

A kétezer éve élt férfi földi maradványai félszáz másik múmiával együtt az ókori Nehen (Hierakónpolisz, mai Kóm el-Ahmar) déli részén feltárt nekropoliszban kerültek napvilágra - olvasható a LiveScience hírportálon. A W19 katalógusszámú múmia vizsgálata során szokatlan dologra, a koponya belső felszínén megőrződött erek lenyomatára figyeltek fel a kutatók.

A feltételezések szerint az agyhártyát tápláló legfontosabb verőér, az arteria meningea media (középső agyhártyai verőér) lenyomata látható. "Ez a legidősebb ismert mumifikálódott érlenyomat" - emelte ki Albert Isidro, a tanulmány első szerzője. Azt nem lehet tudni, hogy miként őrződött meg az érlenyomat, előfordulhat, hogy agyhártyamaradványokról van szó.

"A mumifikálás során az elhunytak agyának eltávolítása után a koponyaüreget kitisztították, majd tartósító anyagokkal töltötték ki.

A W19 esetében kátrányt alkalmaztak, és egy ilyen eljárás után még egy parányi agyszövet sem maradhat épségben" - ismertette Albert Isidro, aki lehetséges magyarázatként felvetette, hogy a W19 esetében a balzsamozók valamilyen eljárási "hibát" véthettek: a tartósító anyag hőmérséklete, pH-értéke térhetett el a megszokottól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.