Se Tie-vadász, se X-szárnyú

Ilyen lesz az űrháború

Meg sem közelítik a Csillagok háborújában látottakat a várható összecsapások.

2014.10.01 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Vissza a 18. századba? Ezt állítja Joe Hanson, a PBS Digital Studios szakembere, aki szerint az űr korántsem annak a változatos csatázásnak ad majd helyet (ha egyáltalán), mint amit a Csillagok háborújában láttunk.

De miért? A filmekben látott összetűzések többnyire a második világháború légi- vagy tengeri harcaira emlékeztetnek. Azok azonban teljesen más terepnek számítanak, mint az űr. A végtelen ürességben ugyanis nincsenek domborzati viszonyok és fedezékek (ha csak nem egy aszteroidamező kellős közepén esnek egymásnak a felek), és az ellenséges harci eszközök is óriási távolságra lehetnek egymástól. Akár több ezer, tízezer kilométerről is beazonosíthatják egymást (vagy pont hogy nem) a szemben álló űrhajók, melyeknek eszük ágában sem lesz közel kerülni egymáshoz.

Ezzel pedig el is érkeztünk oda, ahol a hadviselés a 18. században tartott. Ez már bőven a lőfegyverek kora, de még az az időszak, amikor korlátozott kommunikációs eszközökkel és az ellenséges pozíciók ismeretlensége mellett kellett megvívni a csatákat. Érdemes tehát megnézni az alábbi, hat perces videót, ami az űrben jövőben bekövetkező harci cselekmények fizikáját boncolgatja.



Persze lehet, hogy a technológia miatt minden másképp zajlik majd. Például mi történik akkor, ha nem emberek, hanem robotok vívják majd a 22. század űrháborúit?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.