Bioalapanyag a tenger mélyéről

Az emberiség jövője a nyálkahalban rejlik?

Nomen est omen - a gerinctelen, gyakorlatilag vak, állkapcsok nélküli hal 300 millió éve változatlanul a Földhöz tartozik. Most a jövőnk zálogává vált?

2014.10.01 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A nyálkahalak primitív, angolnaszerű, idestova 300 millió éve változatlan felépítésű lények. Ha valami ennyi idő óta fenn tudott maradni komolyabb fejlődés nélkül, akkor bizonyára sikeresnek kell lennie. Nos, a tenger sötétjében vadászó lények azok is: ha támadás éri őket, nagyon gyorsan képesen zselatinszerű nyálkát "izzadni", ami elriasztja a ragadozókat. Az alábbi videóban meg is figyelhető, mennyire hatékony a nyálkahal taktikája.



Lássuk akkor, miért lehet az emberiség hasznára ez az anyag! A titok a felépítésben rejlik: a nyálkahal nyálkája intermedier filamentum (IF) szállakból áll. Ezek a szállak 15 centiméter hosszúak - de csak 12 nanométer(!) szélesek. Ezért, és vízben való kötődési képességéért (a nyálka csak támadás esetén válik le, a víz sodrása nem választja le az állatról) egyre több cég kezdi kutatni, szintetizálni. A Benthic Labs például biológiailag lebontható polimert akar létrehozni a nyálkahal érdekes anyagából.

De miért lenne érdemes bevonni a nyálkával eszközeinket, kezdve a védőruhától az élelmiszercsomagoláson át egészen a kötszerekig? Nos, az anyag igen impresszív képességgel bír: 100-szor vékonyabb az emberi hajnál, ugyanakkor a nejlonnál 10-szer erősebb. Nem olyan egyszerű azonban előállítani: nyálkahal-tenyészet érthető okokból nem valósítható meg könnyen előállítható felszíni környezetben.



Éppen ezért a Benthic baktériumok segítségével igyekszik mesterséges módon létrehozni az anyagot. A nyálkahal DNS-ének beültetésével ugyan rá tudták venni a baktériumokat a megfelelő proteinek termelésére, de az így létrejött matéria nem éri el a gazdaélőlény által birtokolt képességek szintjét. Ráadásul a folyamat során még mindig szükség van sósvízre, ami megnehezíti a dolgot. Ha azonban sikerrel járnak, akkor számos területen kezdhetünk azzal barátkozni, hogy a kezünkben fogott tárgyak borítása bizony több száz méterrel a tengerfelszín alól származik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.