Kukucs!

Vége a hajókon való csempészetnek?

Egy "tengeralattjáró" robot, ami ultrahanggal "belát" a szállítóhajók rakterébe. Így már a vízfelszín alól fel tudja tárni a rejtett zugokat és titkos ajtókat, amiket a csempészek előszeretettel alkalmaznak, illegális "szajréjuk" elrejtése végett.

2014.10.01 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: MIT

Tudja, miért lehet sikeres a vízi úton való csempészet? Egy hajó rakterét átvizsgálni időrabló feladat, ezért a kikötői hatóságok többnyire csak szúrópróba szerűen vizsgálják meg a beérkező teherszállítókat. Így pedig a nagy számok törvénye alapján viszonylag kis kockázat becsempészni az illegális árukat.

Ennek az állapotnak vethet véget az MIT kutatói által létrehozott, EVIE (Ellipsoidal Vehicle for Inspection and Exploration) névre hallgató vízi robot. A hablabdára hasonító autonóm eszköz gyorsan, költséghatékonyan és csendben képes megvizsgálni a tengeri szállítmányokat. Igaz, elsőre nem látszik gyorsnak, mivel alig 1 métert képes megtenni percenként - viszont cserébe képes egy helyben lebegni. A víz alatt mozogva ugyanakkor ez a tempó nagyjából senkit nem zavar, feltéve, ha végez 40 perc alatt (jelenleg ennyit bír akkumulátora).

A két félgömbből álló szerkezet egyik felében található az elektronika, az energiát tároló telep, az antenna és az érzékelők, a második pedig a meghajtásért felel. Ennek köszönhetően beépített ultrahang-szkennerével csendben végig tudja kutatni a kikötőbe beérkező hajókat, anélkül, hogy az éppen vizslatott hajó legénysége vizuálisan észlelné. A vízfelszín alól fel tudja tárni a rejtett zugokat és titkos ajtókat, amiket a csempészek előszeretettel alkalmaznak, illegális "szajréjuk" elrejtése végett.

Egy fecske nem csinál nyarat, és ezzel a tempóval nyilván EVIE-ből is több kell ahhoz, hogy hatékonyan fel lehessen mérni a vízi forgalmat. Ám még így is kifizetődő lehet a hatóságok számára: a tervek szerint darabját 600 dolláros ár környékére tervezik leszorítani, ami jóval olcsóbb, mint a felügyeleti szervek emberi erőforrását növelni. Ráadásul hatékonyabb is a felderítésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.