3500 éves

Rendkívül gazdag díszítésű sírkamra feltárását kezdik meg Luxorban

A sírkamra a XVIII. dinasztia egyik fontos kormánytisztviselőjének, Maai-nak szolgált végső nyughelyéül. A felíratok tanúsága szerint Maii a nyájak és a földek felügyelője, a királyi ménes őrzője volt.

2014.09.29 15:56MTI

Háromezer-ötszáz éves, rendkívül gazdagon díszített sírkamra feltárást kezdik meg Luxorban, a thébai nekropoliszban olasz és spanyol régészek. A temetkezést ez év márciusában fedezte fel a thébai nekropoliszban a 109-es számú sírt (TT109) feltáró olasz-spanyol expedíció.

A régészek felfigyeltek arra, hogy az egyik oldalkamrából vezető járatra. Így bukkantak rá arra a sírboltba, amelynek falait az előzetes vizsgálatok szerint szépséges freskók ékesítik. A sírkamra a XVIII. dinasztia egyik fontos kormánytisztviselőjének, Maai-nak szolgált végső nyughelyéül.

A felíratok tanúsága szerint Maii a nyájak és a földek felügyelője, a királyi ménes őrzője volt. Az ásatások a tervek szerint október közepén kezdődnek. Irene Morfini és Mila Alvarez Sosa ásatásvezető régészek szerint akár egy évtizedbe is beletelik, amíg Maai sírkamráját megnyithatják a látogatók előtt.

A XVIII. dinasztia, az Újbirodalom első dinasztiája Kr.e. 1550-től a Kr.e. 13. század elejéig uralkodott Egyiptomban. E több mint két évszázados uralom alatt érte el a Nílus menti birodalom a legnagyobb kiterjedését, ekkor kezdődött a karnaki és a luxori templom építése.

A dinasztiát olyan fáraók fémjelzik, mint III. Amenhotep, akinek uralkodása az egyiptomi történelem egyik fénypontját jelentette, Ehnaton, aki megkísérelte az egyistenhit, Aton napisten kultuszának a bevezetését vagy Tutanhamon, akit végső nyughelye, az egyetlen épségben megmaradt fáraósír tett világhírűvé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.