Pillangó-hatás

Lepkék verték át a radart

Egy lepke még nem okozott volna meglepetés a kezelőknek, na de ennyi!

2014.09.30 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: National Weather Service St. Louis

Pár napja nagy meglepetést okozott a pompás királylepke nevű pillangófaj. A vándorló életmódot folytató rovar éppen útra kelési fázisban van az Egyesült Államokban, ám mindezt akkora rajokban teszi, hogy az már szabad szemmel is láthatóvá válik.

Sőt, egy igazán hatalmas csoport még a radaron is feltűnt, amint az a fenti képen is látszik. St. Louis városa felett figyelték meg a hatalmas lepkerajt, melynek még az alakja is hasonlított egy nagy pillangóra.

Forrás: Wikipedia

Pompás királylepke
Év közben a Nagy-tavaktól északra, illetve délre: az Egyesült Államokban Minnesotától New York államig, Kanadában pedig Ontario államában él; a telet viszont Mexikó Michoacán államban, egy mindössze 155 km²-es területen tölti. A becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepke indul 3 500-5 000 km-es útjára, amin több generációval korábbi elődei repültek legutóbb, mivel a lepkék életciklusa mindössze néhány hónap. Az 1975-ben fölfedezett telelőhelyet Mexikó 1986-ban természetvédelmi területté, majd az UNESCO Ember és Bioszféra programjának nemzetközi koordinációs tanácsa 2006-ban bioszféra rezervátummá nyilvánította. 2008-ban pedig a világörökség része lett.

A vándorló példányokat a nagy szelek olykor Nyugat-Európa partjaira is elsodorják, ott azonban nem nő selyemkóró, így a lepke nem tud megtelepedni - a Kanári-szigeteken azonban már tenyészik. (Forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.