PVC-koncert

Guinness-rekord lett az Ericsson hangtani kísérlete

Egyedülálló óriászenekar vezette fel a Punnany Massif koncertjét a Kutatók éjszakája alkalmából: négyezer fős nagyközönség PVC csövekkel játszotta el Beethoven IX. Szimfóniájának Örömódáját, amivel beírták magukat a Guinness-rekordok könyvébe.

2014.09.27 08:41MTI
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Ericsson Magyarország a Kutatók éjszakájának egyik legnagyobb vállalati partnereként idén is számos érdekes programmal várta az érdeklődőket. A csúcspontot a Budapest Park záró bulijának Punnany Massif koncertjét megelőző négyezres rajongótáborból álló Guinness-rekord felállítása jelentette. A rekord egy fizikai kísérlet volt, amelyben a közönség PVC csövek segítségével óriászenekart alkotva, játszotta el az Örömódát.

A rekordkísérlet alapötlete az Ericsson-díjas Nagy Anett, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium fizika szakos tanárától származik. A kísérlet érdekessége volt, hogy abba élő közvetítéssel több vidéki város is bekapcsolódott, akik együtt is zenéltek a sokezres budapesti tömeggel.

Az Ericsson, az infókommunikációs iparág egyik legnagyobb hazai foglalkoztatójaként évek óta nagy hangsúlyt fektet a természettudományos tárgyak, a matematika és a fizika népszerűsítésére. A cél, hogy az amúgy sokaknak fejtörést okozó tárgyak izgalmas, érdekes, játékos oldalával is megismertesse a fiatalokat. Ezért is döntött úgy a cég, hogy idén több ezer fiatal társaságban hajtják végre ezt a világcsúcsot, és ezért volt fontos, hogy a rekordot Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár jelenlétével hitelesítette - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.