A hidakkal mindig csak gond van

Mit keresnek robotegerek a hidakon?

Az apró autonóm egységek olyan helyeket is bejárhatnak a folyók felett átívelő utakon, amit ember a szerkezet megépítése óta nem látott. De miért jó ez?

2014.09.29 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Mi, magyarok nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy gyakran felújítsuk hidainkat - nem mintha nem férne rájuk, inkább költségspórolás vezeti a döntéshozókat. Azonban magukat az építményeket folyamatosan ellenőrizni kell, és ez komoly feladat. Ön például felmászna a Lánchídra? És a híd alá, a tartószerkezetek vizsgálatához?

Ugyan a tériszonyt hírből sem ismerő alpinmunkások napjainkban megoldják ezeket a feladatokat, de miért ne alkalmaznánk inkább robotokat a veszélyes körülmények közötti teljesítésre? A Marylandi Egyetem Mikrorobotika Laboratóriumát vezető Sarah Bergbreiter és csapata ezért vágott bele abba a 3 éves projektbe, melyet az amerikai Nemzeti Tudományos Alap 850 ezer dollárral támogatott meg. Nagyjából egér méretű robotok létrehozása a cél, melyek képesek a hidak bonyolult és emberek számára veszélyes struktúráin eligazodni.

A gépészmérnök-professzor robotrajban gondolkodik, amely javarészt autonóm módon végzi feladatát. Miközben a raj egyes tagjai átmásznak a hidakon, feltérképezik, lefényképezik azt; az apró részletekből végül összeáll az építmény pillanatnyi stabilitási állapota. Ebből pedig már egyszerűen meghatározható, hogy mikor és hol van szükség beavatkozásra.

50-100 darab ilyen apró robot (és kezelőik) "szabadon engedésével" jelentősen rövidebb idő alatt hajtható végre a feladat a hagyományos módszerhez képest, ráadásul nincs szükség a forgalom leállítására sem. A pókembertől ihletet merítő kutatócsapat szerint a kis egységek képesek betonon, acélon és festett acélon is áthaladni, függetlenül annak orientációjától. Elektromos tapadás, rugalmas farok és gerinc - tervek szerint a kis masinák bármilyen pozíciót le tudnak majd küzdeni. Nézze csak!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.