Kutatók éjszakája

Haltermelés, vízgazdálkodás és sok más program Szarvason

Szarvason a haltermeléssel, a vízgazdálkodással és az öntözéskutatással ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kutatók éjszakáján, amelynek keretében több mint húsz izgalmas program várja a látogatókat az Anna Ligetben.

2014.09.25 22:30MTI
freedigitalphotos.net/dan

Bozánné Békefi Emese, a Halászati Kutató Intézet tudományos munkatársa kiemelte: a gödöllői Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézet (HAKI), az Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály (ÖVKI) egymást kiegészítő rendezvényei várják pénteken délután az érdeklődőket az Anna Ligetben.

A rendezvényhez csatlakozott a Körös-Maros Nemzeti Park, a Szarvasi Arborétum is. A HAKI központi épületében, a könyvtárban előadások hangzanak el a halászati, az öntözési és a vízgazdálkodási kutatások jelentőségéről, valamint Utazó kutatók-kutató utazók címmel Szarvason dolgozó külföldi munkatársak számolnak be külföldi kutatásaik izgalmas pillanatairól.

Sok kicsi sokra megy címmel a hazai rizskutatás és -nemesítés jelentőségéről lesz előadás. Rendhagyó biológiaóra keretében a közönség a halak életmódjáról, táplálkozásáról és testük felépítéséről szerezhet ismereteket.

Az épületben egy hatszáz literes akváriumban a HAKI génbank értékes halfajtái láthatóak, pontyok, tokhalak, kecsegék, harcsák. A HAKI halastavaknál az intenzív haltermelést mutatják be, a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos dobóhálós halászati módszerrel.

Az ÖVKI Környezetanalitikai Központ laboratóriumában Mindenki lehet vegyész címmel a látogatók végezhetnek kémiai kísérleteket. A HAKI új laboratóriuma mikroszkóp alatti sejtvadászatra hívja az érdeklődőket.

Az Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály képviseli Magyarországot az Európa Békekenyere programban, a Szarvason termelt rozst vetették el a berlini fal helyén, a termést tizenegy országba küldték el a szervezők, hogy ott elvetve és learatva megtermeljék a "békekenyér" alapanyagát.

A kutatók éjszakáján a látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy a szarvasi "békerozsból" néhány magot saját kezükkel vessenek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.