Gombafarm és bélbaktériumok

30 millió éves a termeszek bioerőműve

Nem csak elképesztően régóta használnak saját energiaforrást a kis rovarok, de egy meglepő tényre is fény derült; nem úgy működnek a termeszvárak, ahogy korábban gondoltuk!

2014.09.25 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
A királynő, a király és egy dolgozó (forrás: Saria Otani)

Hazánkban többnyire csak amerikai filmekben hallunk termeszekről, amelyek az USA déli államaiban néha tönkretesznek néhány házat. A melegebb vidékeket kedvelő, a hangyákhoz hasonló kolóniákba szerveződő rovarok pedig nagyobb figyelmet igényelnek: elképesztő "mérnöki" tudás birtokában vannak - immár 30 millió éve.

A királynőből, királyból, dolgozókból és katonákból álló populációk speciális túlélő mechanizmust hoztak létre: a szerves növényi anyagokat várukba hordva, egy gomba segítségével teszik azt ehetővé (a szub-szaharai régióban és Délkelet-Ázsiában az összes növényi hulladék közel 90 százalékát ők dolgozzák fel!). Az idősebb dolgozók begyűjtik a növényi anyagokat, és becipelik a termeszvárba. A fiatalabb dolgozók gombaspórákkal együtt megeszik ezeket, majd ráürítik a növény-spóra keveréket a vár belsejében élő gombakertre, új réteget hozva létre rajta. A gombák ezen a termőrétegen gyorsan növekednek, amíg mindet fel nem használják. Ekkor az öregebb dolgozók elfogyasztják - szinte semmilyen hulladékot sem hátrahagyva - a gombakertet.

"Eddig arra koncentráltunk, hogy a gombatelepek miként etetik a termeszeket, de mostanra világossá vált, hogy az apró rovarok beleiben levő baktériumok jelentős szerepet játszanak a folyamatban, mivel ők biztosítják a szimbiózis magas hatékonyságát" - közölte a Koppenhágai Egyetemen dolgozó Michael Poulsen, aki a kínai nemzeti génbanknál alkalmazásban álló Kuocsie Csang (Guojie Zhang) együttműködésével alaposan kielemezte a növények lebontásáért felelős enzimeket. Beszámolója szerint a szerves anyagok termesz-bélen való első áthaladása főként a növényi anyagok gombaspórával való "beoltását" szolgálja, míg második alkalommal a bélflóra jelentős szerepet játszik a lebontásban, minimális hulladékot hagyva maga után.

Ezzel a hatékonysággal nem sok egyéb állatfaj büszkélkedhet a Földön!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.