Gyújtás van!

Folyékony oxigén egy rakéta belsejében

Mindennapi életünkhöz elengedhetetlen, most is belélegzi, de fogadjunk, folyékony formában még nem látta az oxigént. Pláne nem egy űrrakétában.

2014.09.25 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: SpaceX

Pár napja lőtte fel a SpaceX Falcon 9 rakétáját, mely megadta a kellő tempót Dragon űrhajójának a Nemzetközi Űrállomás elérésére. Az ISS-ig vezető út elején meglepő felvétel készült, melyet a SpaceX közzé is tett: az üzemanyagtartály látható - belülről.

De hogyan jön képbe a folyékony oxigén? Nos, minden, üzemanyagot használó motornak szüksége van oxigénre az égéshez. Ám az űrrakéták "túl hamar" átérnek a Föld atmoszféráján, ahol néhány tíz kilométeres magasságtól már egyszerűen nincsen elegendő oxigén a megfelelő égéshez. Ezért a bolygónk gravitációs vonzását legyőzni akaró szerkezeteknek magukkal vinniük a szükséges mennyiségű oxigént is, amit értelemszerűen minél kisebb helyen érdemes tárolni. Például alaposan lehűtve(maximum -183 Celsius fokon), folyékony formában (liquid oxygen, LOX).

Erre a linkre kattintva GIF formában megtekinthető, hogyan is néz ki mindez belülről, a kilövés után. A rakéta nagyon hamar felgyorsul 4 kilométer per másodperces tempóra, ez pedig olyan elképesztő gyorsulási erőt jelent, hogy a folyadék a tartály aljára préselődik. Amint leáll a második fokozat, a rakéta eléri a földkörüli pályát, vagyis a további gyorsítás megszűnik, és hirtelen a súlytalanság lesz úrrá, ezzel pedig a megmaradt folyadék elkezd lebegni a tartályban.

A közeg dinamikáját szépen ábrázolja a fenti animáció, érdemes megnézni, már csak azért is, mert viszonylag ritkán van lehetőség folyékony oxigén megfigyelésére - hát még egy rakéta belsejében!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.