India beindult

Az első ázsiai a Marson

Ambiciózus céljaik és erőfeszítések ellenére nem Kína jutott el elsőként a Marshoz a távol-keleti országok közül.

2014.09.25 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ISRO

A vörös bolygó nem csak a nyugati világ fantáziáját mozgatja, a (távol-)keletiek is érdeklődnek a planéta iránt. A Marsért futott verseny győztese India lett, már ami az ember nélküli űreszköz célterületre való juttatását illeti. Mangalayaan névre hallgató műholdja marskörüli pályára állt, nekikezdve a helyi éghajlatot felderítő küldetésének.

Ezzel együtt összesen már az ötödik, ember alkotta eszköz, ami jelenleg a marsi régióban tevékenykedik. A NASA szintén a napokban helyszínre érkezett MAVEN-je mellett három további szatellit kering a vörös bolygó körül, a Mars Odyssey, a Mars Reconnaissance és az Európai Űrhivatal, az ESA által a helyszínre küldött Mars Express. Nem is beszélve a két NASA roverről, melyek a felszínen teszik a dolgukat: a Curiosity és az Opportunity hosszú évek óta rója a marsi dűnéket.

Spirit és Opportunity
A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint ennyi idő alatt a napelem-táblákra ülepedő por miatt nem juthatnak több energiához. Nem számoltak azonban a Mars légköri aktivitásával, ami folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat és aminek hatására 2014. január 24-én - pontosan tíz évvel a leszállás után - az Opportunity még működőképes volt és továbbra is szolgáltatta az adatokat, ami példátlan sikernek számít. Az Opportunity tette meg eddig a leghosszabb távot idegen égitesten az ember által épített eszközök közül: a 10. évfordulóig 38,73 kilométert haladt a Marson, és azóta már a 40. kilométert is maga mögött hagyta.

Spirit 2010-ig képes volt az adatok továbbítására, ami váratlan sikernek számított. 2010. március 22-én a robottal megszakadt a kapcsolat. A NASA 2011. május 24-ével befejezettnek nyilvánította a küldetést (Forrás: Wikipedia)

A legolcsóbb volt eddig...


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.