Már 67-szer "megkerülte" a Földet

A hajó, ami -50 C fokban is kibírja

A világ egyik leginkább ellenálló vízi közlekedési eszközéről számolunk most be. Kitalálja, mire használják?

2014.09.24 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Polarstern névre hallgat az a hajó, ami már jó ideje - három évtizede - áll a klímakutatók szolgálatában. A globális éghajlatváltozást ott érdemes vizsgálni, ahol a leggyorsabban zajlik a jelenség, ez pedig a Déli-sark. Ehhez azonban speciális felszerelésre van szükség, például olyan közlekedési eszközre, mint cikkünk tárgya. A 118 méter hosszú jármű jégtörő képességekkel van felszerelve, így olyan helyekre is eljuttathatja a klímakutatókat, ahova másként nem lennének képesek elérni.

"Öreg kutya nem tanul új trükköket" - tartja a mondás, de ez a Polarsternre nem igaz. Nemrég szerelték fel víz alatti fúrások végrehajtásához szükséges eszközökkel, így október során az antarktiszi tengerfeneket fogja majd vizsgálni 70-80 méteres mélységben. Persze eddig sem unatkozott, hiszen összesen 2,6 millió kilométernyi utat tett meg "élete" során, ami nagyjából annak a távolságnak felel meg, mintha már 67-szer megkerülte volna a Földet.

Még néhány érdekes adat a világ egyik leginkább strapabíró hajójáról. Összesen 20 ezer lóerő teljesítményre képes négy dízelmotorja, és akár 1,5 méter vastag jeget is képes áttörni úgy, hogy közben majdnem 10 kilométer per órával halad. Sőt,lendületből még ennél vastagabb jéggel is megbirkózik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.