Egyfajta adminisztratív központ lehetett

Ezeréves nomád császári táborhely feltárásába kezdtek Kínában

A Liao-korszakban az uralkodók általában négy táborhelyet tartottak fenn, amelyeken a négy évszak időszakaiban tartózkodtak. Tavasszal és nyáron északabbra húzódtak, míg ősszel és télen délebbre.

2014.09.24 19:03MTI

Kína valószínűleg eddigi legnagyobb ősi nomád császári táborhelyére bukkantak a régészek az ország északkeleti részében - számoltak be a felfedezésről a szakemberek szerdán.

Feltételezésük szerint a Csilin tartományi terület a Liao-dinasztia (Kr.u. 907-1125) korszakában, a nomád kitánok uralkodásának idején szolgálhatott egyfajta adminisztratív központul.

A szakértők megjegyzik, hogy a kitánok fővárosa ugyanakkor a mai Belső-Mongólia területén volt. Feng En-hszüe, a csilini egyetem régészprofesszora a Hszinhua hírügynökségnek magyarázatként elmondta, hogy a Liao-korszakban az uralkodók általában négy táborhelyet tartottak fenn, amelyeken a négy évszak időszakaiban tartózkodtak.

Tavasszal és nyáron északabbra húzódtak, míg ősszel és télen délebbre. A most feltárás alatt álló romok, tábormaradványok első nyomaira még 2009-ben találtak, de csak idén augusztusban kezdtek a munkához.

A helyszín egy hatalmas füves területen, egy tó szomszédságában található. A táborhely négy szektorra oszlott, a legnagyobb körülbelül három kilométer széles volt és egyharmadát képezte a teljes területnek. Kilencszáz sátorhely lehetett rajta.

Az elmúlt két hónapban a környéken több mint száz leletet ástak ki, köztük csempéket, kerámiákat, porcelánt, rézérméket és Buddha-szobrokat.

A csilini kormányzat kulturális örökségvédelmi hivatalában azt a tájékoztatást adták, elképzelhető, hogy a város kezdeményezni fogja a táborhely világörökséggé minősítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.