Ismeretterjesztés

A gabonafehérjék változatos világa

A Kutatók éjszakáján az MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontjában összesen tíz különböző program közül választhatnak a természettudományok iránt érdeklődők.

2014.09.24 21:30MTI
Egy tavalyi Kutatók Éjszakája-pillanatkép (fotó: agrar.mta.hu)

A kutatóközpont alkalmazott genomikai osztálya A gabonafehérjék változatos világa címmel bemutatja a laborjában alkalmazott főbb vizsgálati módszereit és az ehhez kapcsolódó műszereket, amelyeket különböző gabonafélék örökítőanyagának és az általuk kódolt fehérjéknek a tanulmányozására, azonosítására használnak.

A látogatók megismerkedhetnek a gabonakutatásban alkalmazott fehérjeizolálási és -elválasztási technikákkal és ezek jelentőségével. A résztvevők betekintést kapnak az így nyert adatok felhasználási lehetőségeibe, növénynemesítési, valamint humán egészségügyi célokra (allergiakutatás) való alkalmazásukba.

Az érdeklődőknek bemutatják Közép-Európa legnagyobb, 50 kamrából álló növénynevelő klímakamrarendszerét és az ott folyó kutatási kísérleteket. A klímaberendezésekben a Föld bármely részének időjárási körülményei előállíthatók mínusz 25 foktól plusz 45 fokig.

A Kutatók éjszakáján a martonvásári rezisztencianemesítők várják azokat az érdeklődőket, akik szeretnének betekintést nyerni a búzát károsító mikroszkopikus gombák világába, és megismerkednének azokkal a vizsgálati módszerekkel, amelyek segítségével többet megtudhatnak arról, hogyan képesek kezelni a növények az őket érő mindennapi környezeti stresszeket.

A növényélettani osztály szakembereinek bemutatója segítségével bárki megismerkedhet a szivárvány minden színárnyalatát magában foglaló növényi színanyagok jelentősebb képviselőivel. Megnézhetik azt is, hogyan hat a környezet a növények "színvilágára", megtapasztalhatják mi a fluoreszcencia és mire használható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.