Kicsi a bors, de erős

Megtanult repülőgépet vezetni a robot!

Ilyen gyorsan egyetlen ember sem képes elsajátítani a repülőgép-vezetés tudományát. Videón a meghökkentő mutatvány.

2014.09.24 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Nincsen 40 centiméter magas az a Pibot névre keresztelt autonóm egység, amit kutatók egy csoportja megtanított repülőgépet vezetni. Talán nem lep meg senkit, ha eláruljuk, hogy a projekt Dél-Koreában ért be, egészen pontosan a KAIST nevű kutatóegyetem berkeiben.

Maga a robot a Bioloid Premium névre keresztelt, humánformájú (azaz emberi alakra emlékeztető testtel bíró) autonóm egysége, melyet a Robotis készít. A távol-keleten könnyen megvásárolható modellt módosították néhány helyen, hogy képes legyen a képernyőn megjelenő pilótafülke-szimuláció értelmezésére, de ettől eltekintve ugyanazokkal a paraméterekkel kellett megküzdenie, mint az embereknek.



"Arcába" épített videokamerája segítségével értelmezte a "látottakat", és apránként megtanulta felismerni a kifutópályát és más, vizuális kihívásokat is le tudott győzni. A kezelőszerveket, mint a hajtómű teljesítményének szabályozása, fékszárnyak, magasság, sebesség, irány és a többi információt közvetlen vezetékes csatlakozással tették olvashatóvá a robot számára.

A KAIST beszámolója szerint a Pibot nem csak, hogy repülni képes, de számos tekintetben megfelel a Szövetségi Légügyi Hivatal repülési kézikönyvében írtaknak is. És noha ott még nem tartunk, hogy a pár száz dolláros masina veszélyeztesse a hús-vér pilóták állásait, a kutatók elszántak. Jelenleg szimuláción megfelelően repül már a kis egység, és egy körülbelül embernyi méretű kétfedeles gépet is sikeresen elirányított a való életben, normál méretű repülőgépekre nem engedték rá. Még...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.