Kutatók éjszakája

Csillagászat, blues és kávéházi előadások Szekszárdon

A csillagok felszínének kutatásáról, a blues műfaj kialakulásáról és a bor élettani hatásairól is hallhatnak előadásokat a PTE szekszárdi Illyés Gyula Karán pénteken, a Kutatók éjszakáján az érdeklődők.

2014.09.23 16:07MTI
freedigitalphotos.net/khunaspix

A kar közleménye szerint a tudományt népszerűsítő esten nyolc tanár, kutató - köztük csillagász, biológus, borász, kémikus - tart ismeretterjesztő előadásokat. Bíró Imre Barna, a Bajai Csillagvizsgáló munkatársa a csillagok felszínének vizsgálati módszereivel ismerteti meg hallgatóságát, Oroszki György környezetkutató az allergiát okozó pollenek mikroszkopikus vizsgálatába vezeti be az érdeklődőket.

Pápai János biológus, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára előadásában a természet hangjaiból vezeti le a zenét, bemutatva egyben a blues műfaj kialakulásának történetét is.

A kutatók éjszakai kávéháza este kilenc órakor kezdődő előadásain - amelyeken a részvétel előzetes jelentkezéshez kötött - a 20. századi történelem, a borászat és az evolúció is a témák között szerepel.

A szekszárdi Baka Múzeum első világháborús fegyvergyűjteményét Tálosi Zoltán, a múzeum alapítója mutatja be, aki felidézi a 19. Pécsi Gyalogezred bukovinai harcait is.

Meskó Norbert pszichológus Szépség és evolúció című előadásában a vonzerővel kapcsolatos evolúciós törvényszerűségekről, pszichológiai és biológiai elméletekről beszél, Illyés Miklós hipertonológustól, a szekszárdi Illyés Kúria Pincészet tulajdonosától a bor élettani hatásairól hallhat a kávéház közönsége miközben megízlelheti a pincészet borait is.

A Kutatók az iskolákban részprogram keretében szintén pénteken az IGYK oktatói ismeretterjesztő előadásokat tartanak szekszárdi és tolnai iskolákban, ahol a diákok többek közt a rendőri munka új kihívásairól, a régi és mai büntetési eszközökről, illetve a borászat kémiájáról tudhatnak meg érdekességeket a kar szociálpolitika, néprajz és élelmiszermérnök tanáraitól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.