Az E. coli "ajánlásával"

Víz alatt is használható ragasztó

Az ihletet az előszeretettel fogyasztott éti kagylóktól merítették.

2014.09.24 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A világ legerősebb, biológiailag inspirált, víz alatt használható ragasztója - állítják fejlesztői a nemrég bejelentett anyagról. A prototípus ugyanazt a módszert használja, mint az éti kagylók; sőt, még proteinszinten is számos analógia van közöttük. Az ember fejlesztette változat azonban az E. coli baktérium proteinjeit is tartalmazza, amivel tovább növelték hatékonyságát.

De mire lehet jó egy víz alatti ragasztó? Például hajók javításához vagy tengeralatti építmények elemeinek összekötéséhez. De jól jöhet a gyógyászatban is, példának okáért sebek összeforrasztásához, nedves körülmények között. Már persze akkor, ha az anyagot kifejlesztő MIT kutatói képessé válnak nagyobb mennyiséget is előállítani belőle.

A szer kiválasztásának módszere felettébb érdekesen zajlott. Az amerikai szakemberek több évtizedes, állatokat és növényeket érintő kutatási adatokat felhasználva választották ki, mely proteinek lehetnek a leginkább hatékonyak. Végül rábukkantak ugyan az éti kagylóban rejlő anyagra, de ahelyett, hogy helyszíni mintákat gyűjtöttek volna, inkább módosították az E. coli baktérium génkészletét, vagyis bakteriális úton állították elő a szükséges proteineket. A két lény hibridjéből "kikotyvasztott" anyag pedig igazolta a várakozásokat: nagyfokú ragadósság jellemzi víz alatti környezetben.

Szilícium-dioxidon, aranyon és polisztirénen is vizsgálták ragasztóképességét, melynek során kiderült, hogy az éti kagylók hasonló célra használt anyagához képest másfélszer nagyobb tapadóerőt sikerült elérni. Természetes és alapvető folyadékokban tudja kifejteni hatását, ám savas környezetben elveszti ragadási képességét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.