Kutatók Éjszakája

Szivárványt "készíthetnek" Veszprémben

A "szivárványkészítéstől" a robotok mindennapi alkalmazásáig izgalmas témákat érintenek a veszprémi Pannon Egyetemen és annak keszthelyi karán szervezett programok a kutatók éjszakáján pénteken.

2014.09.23 23:30MTI
Fotó: Facebook/Pannon Egyetem

Az egyetem Külső Kapcsolatok Irodájának vezetője, Hortobágyi Ildikó elmondta, hogy interaktív előadások, nyitott laboratóriumok és játékok segítségével ismerkedhetnek meg a résztvevők a tudomány világával a kutatók munkáját népszerűsítő rendezvényen.

A Mérnöki Kar programjain szilikonlabdát készíthetnek, zajt mérhetnek, felhőt és szivárványt állíthatnak elő, rózsát fagyaszthatnak, láthatatlan dolgot tehetnek láthatóvá a program látogatói, Somlai János egyetemi docens előadása pedig tévhitet oszlat el a földkéregi radioaktív izotópokkal kapcsolatban.

Hozzátette: a Gazdaságtudományi Karnak köszönhetően a népszerű közösségi felületek és alkalmazások új nézőpontból mutatkoznak meg, az érdeklődők megtudhatják azt, hogy ezeket hogyan lehet internet nélküli környezetben használni, a legaktívabb középiskolai osztály az érettségi tablóját is "megnyerheti".

A Műszaki Informatikai Karon megismerkedhetnek a látogatók a tudományterület legújabb kutatásaival, megtudhatják, mitől intelligens egy város, és mit látnak a világból a számítógépek.

Bertók Botond egyetemi docens, az IBM Szoftver Technikai Kutatóközpont vezetője az intelligens közlekedésről tart előadást.

Hortobágyi Ildikó elmondta, hogy a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar is számos előadással készül.

Fajtabemutatóval és kóstolóval egybekötött előadást tart a burgonyáról Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója az egyetem keszthelyi karán.

A programok ingyenesen látogathatók, előzetes regisztráció nem szükséges - tette hozzá az irodavezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.