Fogas kérdés az őskorból

Újabb hiba a történelemkönyvekben?

Nagyon úgy tűnik, hogy a modern emberek sokkal korábban kezdtek el kirajzani Afrikából, mint azt eddig tudni véltük.

2014.09.21 15:00ma.hu
freedigitalphotos.net/africa

Egészen mostanáig az volt az általános vélekedés, hogy a homo sapiens nagyjából hatvanezer évvel ezelőtt kezdte meg világhódító útját a fekete kontinensről. De a UH Mānoa paleoantropológusa, Christopher Bae és a Guangxi Museum of Nationalities munkatársa, Wei Wang vezette kutatócsoport által Lunadongban talált fogak arra engednek következtetni, hogy ez az időpont téves. Sőt, a kontinens kialakulásának időpontja is bizonytalanná lett egy másik kutatás szerint >>>

A lelet korát ugyanis valahol hetvenezer és 126 ezer év közöttire becsülik, amely időszakban elvileg csak előemberek életek a mai Kína területén. A két fog egyike pedig bizonyosan egy Homo Sapiens szájüregéből származik.

A leletek alapján egyértelmű, hogy újra kell gondolni az afrikai kirajzás modelljét. Ugyanis szinte biztos, hogy volt egy, hatvanezer évnél korábban megesett elvándorlási hullám is. Ezek a fogak és több más dél-Ázsiát érintő tanulmány arra enged következtetni, hogy a modern emberek több hullámban hagyták el Afrikát és nem egy hatalmas népvándorlásra került sor” – mondta Bae.

Noha eddig azt hittük, az emberek 60.000 évvel ezelőtt egy csapatban az Arab-félszigeten keresztül jutottak el Ázsiába, ezek az új leletek egyrészt azt mutatják, a népvándorlás korábban indult el, másrészt hatással lehetnek azokra az elképzelésekére is, mikor jutottak el az emberek Ázsiából Európába, Szibériába és később Észak-Amerikába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.