M60-UCD1, a törpe óriás

Kis galaxisok hatalmas titka

"Fény derült" a mi galaxisunkhoz képest jóval kompaktabb méretű csillaghalmazok titkára.

2014.09.22 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője 97.800 fényév, legnagyobb vastagsága 16.300 fényév, írja a Wikipedia. Noha nem számít kiemelkedően nagynak, kétségtelenül vannak nála jóval kisebb galaxisok is. Ám ezek mélyén olyan titok lapul(t), amire csak nemrég "derült fény".

Általánosan elfogadott elmélet szerint a csillaghalmazok középpontjában nagyméretű feketelyukak találhatók, ezek "tartják egyben" a galaxisokat. Óriási tömegvonzásukkal megakadályozzák, hogy az összegyűlt plazmagömbök a szélrózsa minden irányába szétszálljanak.

Nagy galaxis, nagy feketelyuk, kis galaxis, kis feketelyuk. Logikusnak tűnik? Nos, nem az! A csillagászok nemrég kiderítették, hogy az M60-UCD1 törpegalaxis egy óriási, úgynevezett szupermasszív feketelyuk otthona. Vagyis az univerzumban jóval több lehet a mindent elnyelő, még a fényt is csapdába ejtő sötét objektumok száma, mint gondoltuk - csak eddig rossz helyen kerestük őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.