Szemfényvesztés

Ugye tudja, hogy nem is a Napot látta az égen?

A héten a nyugat felől megnövekedett fátyolfelhőzet miatt úgynevezett "vaknapot" láthattunk az égen, ami egyáltalán nem az igazi és eléggé ritka jelenség.

2014.09.20 11:00ma.hu

A héten a nyugat felől megnövekedett fátyolfelhőzeten keresztül átszűrődő napsugarak miatt több helyről is megpillanthattuk az úgynevezett melléknap jelenség egy igen ritka változatát, a vaknapot.

A melléknap egy fénytörési jelenség, amely a Naptól oldalirányban 22-30 fok távolságra jelenhet meg, miután a lapos, hatszögletű kristályok a két oldalon felfényesedést okoznak. Belső oldaluk vörös, a külső pedig kékes, ám gyakran csak fehéres foltként látjuk. Az angolszász irodalomban egyébként hold- vagy napkutyáknak nevezik. Emiatt láthattunk néhány hónapja 3 Napot is egyszerre az égen >>>

Sokszor azonban csak a Nap egyik oldalán látható, gyakori, hogy egy elhaladó repülőgép kondenzcsíkján alakul ki, ha az megfelelő pozícióban van a Naphoz képest.

Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal

Esetünkben viszont igen ritka jelenségről van szó, ehhez ugyanis igen extrém viszonyok szükségesek, olyan fizikai feltételek eredményezik, amikor a halo-jelenség többi része egyáltalán nem látszik, erős színrebomlás sem figyelhető meg, "mindössze" csak a Napnak hiteles másolatát láthatjuk az égen. Igaz, nem olyan éles körvonalakkal, mint az eredetit, de ez betudható magának a felhőzetnek is.

30:18-tól

Nézze meg az egész videót!

A filmben szakszerű magyarázatot kapunk általában a légköroptikai jelenségek rendszertanáról és az egyes jelenségek fizikai hátteréről. Továbbá a mindenki által jól ismert légköroptikai jelenségek (szivárvány, délibáb, halo stb.) mellett egy sor kevésbé ismert, de igen érdekes jelenséggel is megismerkedhetünk, valamint gyakorlati tanácsokat is kapunk arra vonatkozóan, hogyan, milyen körülmények között lehet több esélyünk ritkábban vagy nehezebben megfigyelhető légköroptikai jelenségek "elcsípésére".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.