Ha fizet, repülhet!

Űrutazás - kibújt a szög a zsákból!

Képzelje el, hogy hosszú éveket tölt felkészüléssel, tanulással és gyakorlással, hogy részt vehessen egy projektben. Aztán valaki - sok pénzzel - pár hét alatt eljut ugyanoda, és (majdnem) mindenbe bele is beszélhet...

2014.09.22 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Boeing

Idegesítené? Meglehet, de pénz beszél, kutya ugat, ahogy a mondás tartja. Kiderült, hogy a Boeing speciális szerződést kötött a NASA-val, az űrhajósok űrbe juttatásával kapcsolatban. Amint arról mi is beszámoltunk, a SpaceX mellett a Boeing nyerte el az Amerikai Űrhivatal jóváhagyását az asztronauták Nemzetközi Űrállomásra utaztatására. Utóbbi azonban kikötötte, hogy a CST-100 hét helyéből egyet "saját" űrturistáinak tart fenn.

Annyira azért nem meglepő a húzás azoknak, akik ismerik a Boeing űrturizmusba eddig fektetett energiáit. A NASA-megállapodással csak az 1998-ban alapított Space Adventures-zel kötött szerződésnek tesznek eleget. Utóbbi már 2010 óta kínál "űrbéli" élményeket: űrsétát, szuborbitális űrrepüléseket és kilövési túrákat.

Noha nem árulták el egy-egy utazás turistákra szabott árát, annyi kiderült, hogy az versenyképes lesz a jelenleg csak az oroszok által biztosított lehetőséggel. A Space Adventures elnöke, Tom Shelley elárulta, hogy a brit énekes, Sarah Brightman kiképzése jelenleg is folyik, amelyet januárban egy 10 napos ISS-tartózkodás koronáz majd meg. Nagyjából 52 millió dollárért...

Ezzel ő lesz a nyolcadik fizetős turista a Nemzetközi Űrállomáson - de minden bizonnyal sem az előtte, sem az utána utazók nem tudják olyan megkapóan elénekelni: "Time to say goodbye" . (Reméljük, azért visszajön majd.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.