Sarki fény, jég, víz = győzelem

2014 legszebb fotója

Ha csak egy képet néz meg idén, ez legyen az! De inkább nézzen meg többet, megéri.

2014.09.19 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: James Woodend, Astronomy Photographer of the Year

A fenti, lélegzetelállító fotót James Woodend készítette a bir Astronomy Photographer of the Year versenyre, és el is nyerte az év csillagászati fotója elismerést. A képen egyébként Izland látható, egészen pontosan a Vatnajökull Nemzeti Park, és természetesen a sarki fény (Aurora borealis). Különlegessé a Jökulsárlón nevű gleccser vízén visszatükröződő látvány teszi a képet. A szélcsendes időnek köszönhetően egyetlen hullám sem fodrozta a felszínt, így tudta Woodend megörökíteni a jelenséget.

Évről évre próbálkoznak fotósok a versenyen a sarki fénnyel, de az első díjat csak a 2014-es megmérettetésen tudta megnyerni valaki. Ahogy a Lófej-ködöt is gyakran nevezik, mely ezúttal a mélyűr kategóriában nyert első helyezést. Az égi jelenség egyébként az egyik leggyakrabban fotózott terepe az űrnek, köszönhetően jellegzetes alakjának.

Bill Snyder, Astronomy Photographer of the Year

Ha valaki a következő hónapokban Nagy-Britanniában jár, akkor látogassa meg a Greenwich-i Királyi Obszervatóriumot - a győztesek képeit a jövő év február 22-ig lehet - ingyenesen - megtekinteni a helyszínen. De ide kattintva monitoron is a szemünk elé tárulhat az űr szépsége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.